SKADD HALE: Nelly (1) ble tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen etter at hun tidligere i sommer ble funnet vandrende i Nannestad med skadd hale. Hun er trolig en av de mange tusen kjæledya som blir forlatt av eierne sine i sommerferien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SKADD HALE: Nelly (1) ble tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen etter at hun tidligere i sommer ble funnet vandrende i Nannestad med skadd hale. Hun er trolig en av de mange tusen kjæledya som blir forlatt av eierne sine i sommerferien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dumper kjæledyra i ferien

Kastes i søpla, puttes i bager og settes igjen i gjenteipede bur utenfor flyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lille Venus (1) ble funnet i en pappeske i et søppelskur i Oslo, og Emma Line (3) i en bakgård på Grünerløkka med et kull kattunger. Nelly (2) ble tidligere i sommer funnet vandrende alene i Nannestad med skader i halen, mens Skipper'n (5) overlevde i to år på mat han fikk av fiskere på kaia i Oslo.

De er alle katter som er blitt dumpet eller forlatt av sine eiere. Nå bor de hos Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, mens de venter på adopsjon.

Dyrebeskyttelsen tar imot katter som er blitt forlatt, dumpet eller kastet ut av eierne sine hele året, men forbereder seg nå på storinnrykk. Sommeren er nemlig høysesong for dumping av dyr.

Forlatt på flyplassen I fjor tok de frivillige i lokalavdelingene hånd om over 4000 dyr.

KATTER DUMPES OFTEST:  Karen Andersson, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, forteller at katter oftest dumpes eller forlates når eierne drar på sommerferie. - Bare denne uka har vi fått inn ni katter, der vi mistenker at eierne har dratt på ferie, sier hun.

Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KATTER DUMPES OFTEST: Karen Andersson, styreleder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, forteller at katter oftest dumpes eller forlates når eierne drar på sommerferie. - Bare denne uka har vi fått inn ni katter, der vi mistenker at eierne har dratt på ferie, sier hun. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Rundt halvparten av henvendelsene kommer i fellesferien. Bare denne uka har vi fått inn ni katter, der vi mistenker at eierne har dratt på ferie. Katter er de som oftest blir forlatt, men også kaniner og hunder blir dumpa, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus, Karen Andersson til Dagbladet.

Noen katter legger ut på vandring når eierne er på ferie, og går seg bort. Men flere blir også etterlatt med vilje. Andersson forteller at eksemplene på dumping er mange.

- Vi har eksempler på at katter har blitt forlatt i bur utenfor Gardermoen flyplass, og vi har tatt imot katter, kaniner og marsvin som er blitt funnet i bager eller gjenteipede pappesker. Ofte er også disse dyra blitt utsatt for vanskjødsel, sier hun.

- Ta ansvar Hvert år tar Dyrebeskyttelsen imot dyr som er blitt kastet i søpla. I går ble lokalavdelingen i Tromsø varslet om en kanin som var blitt funnet i en container.

FLERE TUSEN HJEMLØSE: I fjor tok Dyrebeskyttelsen imot over 4000 hjemløse dyr, de fleste av dem katter. Over halvparten av dem kom i fellesferien.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FLERE TUSEN HJEMLØSE: I fjor tok Dyrebeskyttelsen imot over 4000 hjemløse dyr, de fleste av dem katter. Over halvparten av dem kom i fellesferien. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Den holdt på å gå rett i søppelpressa, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø, Therese Simonsen Rie til Dagbladet.

I likhet med Andersson forventer hun nå på en økning av etterlatte dyr.

- Det største rushet pleier å være i juli og august, sier Rie.

SYK: Katten Snowden (som også bærer navnet Pjusken) kom inn til Dyrebeskyttelsen i Tromsø tidligere i sommer etter å ha gått hjemløs i lengre tid. Foto: Tone Nygård
SYK: Katten Snowden (som også bærer navnet Pjusken) kom inn til Dyrebeskyttelsen i Tromsø tidligere i sommer etter å ha gått hjemløs i lengre tid. Foto: Tone Nygård Vis mer

Rie mener dyreeiere må ta langt mer ansvar for de firbeinte når de selv har fri og reiser bort.

- Mange som drar på ferie får noen til å se etter kattene eller kaninene sine. Det er ikke godt nok. Dyr skal ha tilsyn hver dag, gjerne flere ganger, forteller hun.

Fulle dyrepensjonat Et dyrepensjonat kan være et godt alternativ, ifølge Rie. Men også disse begynner nå fylles opp, mener hun.

- Det er behov for flere dyrepensjonater. I Tromsø, for eksempel, finnes det bare ett som tar imot katter, og det er allerede smekkfull. Vi merker at det for mange nå er vanskelig å ordne plass til dyra sine, sier hun.

BEDRE: Her er Snowden åpenbart bedre.  Katten har imidlertid det smittsomme viruset FIV, som innebærer at han må holde seg innendørs resten av livet.  Foto: Tone Nygård
BEDRE: Her er Snowden åpenbart bedre. Katten har imidlertid det smittsomme viruset FIV, som innebærer at han må holde seg innendørs resten av livet. Foto: Tone Nygård Vis mer

Andersson i Dyrebeskyttelsen i Oslo og Akershus forteller at det på Østlandet fortsatt er ledig kapasitet på dyrepensjonatene.

- Men folk må bli flinkere til å booke plass før de drar på ferie. Gjengangeren er at de står der med katten dagen før avreise, sier hun.