«Dumper lik i massegraver»

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): «Først ble de drepte i flyktningleiren Jenin flyttet fra leiren. Så kom israelerne tilbake og begynte å grave store graver i og utenfor leiren. Øyenvitner forteller at de har sett israelske soldater legge døde kropper i gravene.» Det melder den uavhengige palestinske menneskerettsorganisasjonen LAW.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge øyenvitnenes rapporter frykter innbyggerne at israelerne nå graver massegraver for å skjule sporene etter grusomhetene i Jenin. Gravene skal ligge midt i flyktningleiren i et område kalt Haret al-Hawarish.

- Dette er meldinger vi har fått fra leiren, men vi har ikke klart å få verifisert dette på noen måte, sa en talsmann for LAW til Dagbladet i går kveld.

LAW har forsøkt, i samarbeid med internasjonale humanitære organisasjoner, å få adgang til Jenin for å dokumentere hva som har skjedd, og skjer, i flyktningleiren.

Alle er imidlertid blitt avvist fordi det for øyeblikket skal være for farlig å gå inn i leiren.

- Israels statsminister Ariel Sharon er gått fra forstanden, sa palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat i går, og anklaget israelerne for å ha drept 500 palestinere i offensiven på Vestbredden.

Israelske tjenestemenn vil ikke kommentere anklagen. En militær kilde sier imidlertid til nyhetsbyrået AFP at Erekats opplysninger ikke er riktige, og at antallet drepte palestinere er «over 200».

Trosser Bush

I kveld kommer USAs utenriksminister Colin Powell til Israel, og i morgen møter han statsminister Sharon som åpenlyst trosser oppfordringene fra president George W. Bush om å trekke styrkene.

- Hvis vi trekker oss ut nå, må vi bare komme tilbake, sa statsminister Ariel Sharon da han i går talte til soldater i en kommandopost ved Jenin.

I sin tale til soldatene sa Sharon at Israel fortsetter sin militære offensiv inntil styrkene har knust all motstand.

Statsministeren besøkte Jenin bare timer etter at en palestinsk selvmordsbomber sprengte seg selv i en buss i havnebyen Haifa. Åtte mennesker mistet livet. Blant ofrene var den 18 år gamle niesen til Israels FN-ambassadør. Ambassadøren dro umiddelbart fra New York til Israel for å delta i begravelsen.

Kritisk

Bomben er det fjerde angrepet siden israelske styrker rykket inn i de palestinske områdene på Vestbredden for 12 dager siden. Hamas tok i går på seg ansvaret, og navnga selvmordsbomberen som den 22 år gamle Ayman Abu Haija fra flyktningleiren i Jenin.

Mange palestinske krigere i flyktningleiren i Jenin slapp opp for ammunisjon i morgentimene i går. Men fremdeles møter de framrykkende israelske styrkene motstandslommer i flyktningleiren der det bor 15000 mennesker på en område som ikke er større enn en drøy kvadratkilometer.

Matsituasjonen i flyktningleiren er kritisk. Folk trosset kuleregn for å få tak i mat fra en mattransport på vei inn i byen i går.

Kamphelikoptrene henger fortsatt over byen og beskyter mål med raketter og hurtigskytende maskinkanoner.

Mer enn 300 bevæpnete menn, kvinner og barn overga seg i går til de framrykkende israelske styrkene. Motstanden mot de framrykkende israelske styrkene er blitt svakere etter ei ukes bombardement.

Et par dusin palestinske motstandsmenn skjøt sporadisk mot de israelske styrkene som rykket langsomt fram bak bulldosere gjennom flyktningleiren i Jenin. Jamal Abdel Salam som er av lederne for Hamas i området, sier til nyhetsbyrået AP at han i går fikk telefon fra flyktningleiren om at Hamas-krigere var tomme for ammunisjon.

SVEKKET MOTSTAND: Israelske styrker arresterte i går palestinere i Jenin. Etter ei ukes bombardement har Israels soldater tatt kontrollen over flyktningleiren. En palestinsk talsmann sier at rundt 500 palestinere er drept under offensiven i Jenin.