<strong>LØNNINGER:</strong> Anita Lorentzen (første fra venstre), Ingvild Bo Moberg, Wibecke Marie Eriksen, Gunn Korsbøen fra Fagforbundet mener Adecco dumper lønningene. Her sammen med Geir Gamborg-Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund.
Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
LØNNINGER: Anita Lorentzen (første fra venstre), Ingvild Bo Moberg, Wibecke Marie Eriksen, Gunn Korsbøen fra Fagforbundet mener Adecco dumper lønningene. Her sammen med Geir Gamborg-Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Dumper lønningene igjen

Etter Dagbladets avsløringer i fjor lovte Adecco å løfte alle sine ansatte opp på tariffnivå. Nå mener Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund at Adecco har brutt løftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKI (Dagbladet): - Det er trist at Adecco fortsetter å underbetale de ansatte, sier Ingvild Bø Moberg, som sitter i fylkesstyret til Fagforbundet i Akershus.

Etter at Dagbladet i 2011 avslørte at Adecco lønnet renholdere, lærervikarer og barnehageassistenter for langt under tariff, lovte selskapet å heve sine ansatte opp på tariffnivå.

Nå viser lønnsslipper og dokumenter Dagbladet har fått tilgang til at de Adecco-ansatte fortsatt får betalt langt under renholdernes tariffnivå.

130 kroner i timen En lønnsslipp viser at Adecco-ansatte har vasket for Ski kommune for 130 kroner i timen, langt under minstesatsen i tariffavtalen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service, som er 151,67 kroner i timen. Adecco mener de kan lønne i henhold til tariffavtalen mellom Fagforbundet og KS (arbeidsgiverorganisasjon for kommunesektoren), som har en lavere minstesats.

Ski kommune er forpliktet gjennom «Forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter» å stille krav om at lønns- og arbeidsvilkår ikke er dårligere enn gjeldende landsomfattende tariffavtale i bransjen. Forskriften gjelder ikke bare lønn, men også overtidstillegg, skift- og turnustillegg og ulempetillegg

- Skal ha høyere lønn - Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet.

<strong>LØNNSSLIPPER OG RAMMEAVTALER:</strong> Lønnsslipper og rammeavtaler Dagbladet har fått tilgang til viser at de

ansatte i Adecco fortsatt får betalt for mindre enn det fagforbundene mener er gjeldende tariff.
Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
LØNNSSLIPPER OG RAMMEAVTALER: Lønnsslipper og rammeavtaler Dagbladet har fått tilgang til viser at de ansatte i Adecco fortsatt får betalt for mindre enn det fagforbundene mener er gjeldende tariff. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

Dette synet støtter Fagforbundet.

- Fagforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund er helt på linje i dette spørsmålet, sier Moberg fra Fagforbundet. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har tidligere uttalt til Dagbladet at det vil være naturlig å nettopp legge tariffavtalen mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service til grunn i slike avtaler.

Langt under lærertariff Dagbladet har klart å skaffe til veie rammeavtalen mellom Ski kommune og Adecco. I rammeavtalen opplyser Adecco om timepriser på en rekke tjenester, blant annet skriver de at tar 220 kroner i timen for lærere og 223 kroner i timen for adjunkter på ungdomsskolen.

Utdanningsforbundet
forteller at minstelønn for lærer på barneskolen er 251 kroner og adjunkt på ungdomsskolen er 308 kroner. På videregående skole blir det enda verre. Der opplyser Adecco at en adjunkt koster 233 kroner i timen, mens en lektor koster 262. Ifølge Utdanningsforbundet skal adjunkt på videregående ha 336 kroner i timen, mens en lektor skal ha 368 kroner.

Dette betyr at Adecco taper penger hvis de betaler i henhold til landsomfattende tariffavtale for pedagogisk personell.
Kaller Adecco inn på teppet - At Ski kommune har undertegnet en avtale hvor man er enige om en lønn som ligger langt under tariffen, bekymrer meg sterkt! Når vi vet at Adecco skal tjene på avtalen, betyr det at den som utfører jobben blir lønnet ytterligere under tariff. Her har altså en i Ski kommune skrevet under på at man skal bryte hovedtariffavtalen, sier Astri Helene Engerdahl, som er leder for seksjon grunnskole i Utdanningsforbundet Akershus.

Etter at Dagbladet tok kontakt med Ski kommune fredag har rådmannen kalt bemanningsselskapet inn på teppet.
Nekter for underbetaling Informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth, avviser påstander om underbetaling.

- Vi lønner i henhold til tariffavtalen. Vi registrerer at noen mener vi benytter feil avtale, men vi lønner tariff, sier Talseth til Dagbladet. Hun forteller at prisskjemaet for lærerne er gammelt - og ikke representerer gjeldende priser.

- Vi har aldri levert fagutdannet pedagogisk personell i oppdrag for Ski kommune. Vi har noen barnehageassistenter og en ufaglært i oppdrag hos Ski kommune. Disse får lønn etter tariff, sier Talseth.

<strong>NEKTER FOR UNDERBETALING:</strong> Informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth, avviser påstander om underbetaling.

- Vi lønner i henhold til tariffavtalen. Vi registrerer at noen mener vi benytter feil avtale, men vi lønner tariff, sier hun. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON/SCANPIX
NEKTER FOR UNDERBETALING: Informasjonssjef i Adecco, Anne-Stine Talseth, avviser påstander om underbetaling. - Vi lønner i henhold til tariffavtalen. Vi registrerer at noen mener vi benytter feil avtale, men vi lønner tariff, sier hun. Foto: EPA/LAURENT GILLIERON/SCANPIX Vis mer

Talseth forteller at de har opprettet en egen avdeling i Adecco som jobber utelukkende med lønns- og arbeidsvilkår.

- Dersom vi blir rettslig forpliktet til å følge en annen tariffavtale enn den vi gjør, vil vi naturligvis rette oss etter dette, sier Talseth.

<strong>MENER ADECCO TAR FEIL:</strong>: - Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet. Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET
MENER ADECCO TAR FEIL:: - Så lenge kommunen erstatter sine egne ansatte med private ansatte, så skal de ha betalt i henhold til tariffavtalen som gjelder for private ansatte, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen til Dagbladet. Foto: MARIUS HUSE/DAGBLADET Vis mer

Dette er saken:

• I januar og februar 2011 avslørte Dagbladet at Adeccoansatte vasket for Oslo-skolene helt ned til 115 kroner i timen.

• Dagbladet avdekket også at lærervikarer som jobbet for Adecco i Bergen fikk 50 prosent under tariff.

• Seinere avslørte NRK og Dagbladet brudd på arbeidsmiljøloven hos Adecco-sykehjemmene.

• Høsten 2011 ble det klart at Adecco ikke vil etterbetale lønn til de som har jobbet for det offentlige for under tarifflønn.

• Adecco lovte høsten 2011 å heve sine ansatte opp på tarifflønn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer