Dumper olje på sjøen for å redusere risiko

Oljelekkasje i ett av beina Statfjord A står på. - Alvorlig og uavklart situasjon, sier StatoilHydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Klokka 06.19 i dag tidlig gikk alarmen på Statfjord A. StatoilHydro startet umiddelbart evakuering av arbeiderne på oljeplattformen.

- Vi har en lekkasje i et av skaftene, det vil si i ett av de tre beina på Statfjord A, sier pressekontakt Gisle Johanson i StatoilHydro til Dagbladet.no.

Det er 217 arbeidere om bord på plattformen. De fleste av disse blir nå evakuert med helikopter til omkringliggende plattformer.

- Alvorlig

- 40 personer vil bli igjen på Statfjord A. Det er minimums sikkerhetsbemanning, sier Johanson.

StatoilHydro legger ikke skjul på at situasjonen er dramatisk, og har sendt ut beredskapstropper fra Bergen og Stavanger.

- Det er en alvorlig og uavklart situasjon, sier Gisle Johanson til Dagbladet.no.

Johanson sier at de nå er sett seg nødt til å dumpe olje på sjøen.

EVAKUERING: Oljearbeidere blir nå evakuert fra Statfjord A i Nordsjøen. Det er en lekkasje i et av beina plattformen står på. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN
EVAKUERING: Oljearbeidere blir nå evakuert fra Statfjord A i Nordsjøen. Det er en lekkasje i et av beina plattformen står på. Foto: TOR ERIK H. MATHIESEN Vis mer

- Vi vil på denne måten redusere risikoen for at lekkasjen, som vi fremdeles ikke har klart å stanse, skal antenne, sier han.

I verste fall kan slike lekkasjer føre til eksplosjon.

Oljevernfartøy

Et oljevernfartøy med oppsamlingsutstyr arbeider nå med å samle opp oljen som havner i sjøen.

- Vi vet ennå ikke omfanget av lekkasjen, men det er snakk om en intern lekkasje i plattformen som lekker inn i skaftet, sier Gisle Johanson i StatoilHydro.

Oljelekkasjen på Statfjord A har ført til at det ligger en tynn oljefilm på rundt 3 kvadratkilometer ispedd noen tykkere oljeflekker rundt plattformen.

Oljen på sjøen kommer fra væske som blir pumpet ut fra ei lekk lagringscelle. Oljen lekker til utstyrsskaftet på plattformen.

- Væsken som pumpes ut av lagringscella, består hovedsakelig av vann, og miljøkonsekvensene er svært begrenset, opplyser Åsmund B. Nilsen i Kystverkets vaktlag til NTB.

Pustet inn gass

Dumper olje på sjøen for å redusere risiko

Selskapet sier pårørende til mannskap på Statfjord A kan ringe 800 50 020 for informasjon.

- Det var noen som arbeidet i skaftet da lekkasjen brøt ut. Disse ble utsatt for innånding av gass, sier Johanson. Arbeiderne ser ut til å klare seg bra, men vil bli fulgt opp av medisinsk personell.

61 arbeidere befinner seg nå på Statfjord A som ligger langt ute i Nordsjøen, helt på grensa mot britisk sokkel.

I desember i fjor røyk en oljeslange under lasting på Statfjord A og forårsaket historiens nest største oljeutslipp på norsk sokkel.

Dagbladet.no følger saken.