Dumper på den tredje vei

LONDON (Dagbladet): Den britiske statsminister Tony Blair har i løpet av sine tre år i Downing Street blitt selve symbolet på den moderne sosialdemokratiske leder. Det gjelder både innenfor og utenfor EU. Neste år er valgår, og det jobber Labour-strategene allerede mot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her på øya klarer fortsatt Tony Blair å holde velgermassen passe varm. De siste meningsmålingene får verken alarmklokkene til å kime eller Toryene til å skvette. Nye Labour er fortsatt tankskipet med visjoner om et bedre Storbritannia for alle.

  • Tony Blair og hans moderne arbeiderparti har likevel måttet bruke mye tid i det siste på å svare for et offentlig helsevesen i formidabel krise, et skolevesen der mange har ropt på ny disiplin og en Rover-bilindustri på vei ut i grøfta. Det siste takket være EU-kameratene i tyske BMW. Sist uke gikk Blairs pressetalsmann, Alistair Campbell, ut i mediene og bekreftet at skattene har økt under Labours regime. Mange betraktet det som en øvelse i rent taktikkeri før budsjettframleggingen. Da kunne nemlig det britiske regjeringspartiet fortelle hvorfor dette har skjedd. Folk må gi for å få de offentlige tilbud de ber om.
  • Budsjettet finansminister Gordon Brown la fram var langsiktig, ikke bare for vanlige folk, men også for Blair med tanke på at han må skrive ut nyvalg neste år. En solid vitamininnsprøytning til det kriserammede helsevesenet var den viktigste godbiten. Når nye Labour går inn i et valgår, er dette et av hovedområdene Tony Blairs regjering vil bli målt mot. Blair må bevise at de har maktet å gjennomføre det de lovet for tre år siden. Så har da også Blair gitt klar tale tilbake til helsevesenet: «Nå har dere fått penger. Nå må dere levere.» Det er en taktikk med to utganger. Blir det ingen bedring, kan skylda legges på helsevesenet, NHS, og blir den engelske pasient friskere, kan Blair innkassere.
  • Økonomiske analytikere ser det imidlertid som overveiende sannsynlig at Blair og Brown vil være i stand til å holde hva de lover gjennom det neste budsjettåret. Dermed vil partiet kunne hente inn en klar seier også ved valget i 2001. Blant opposisjonen er det fremdeles ingen som vipper Blair av pinnen. Toryenes William Hague er i ferd med å få børstet av seg gammelt konservativt støv, men han er foreløpig ingen trussel i kampen om nøkkelen til nummer 10, med mindre Blair blir for arrogant. Det liker ikke den jamne briten.
  • Politiske kommentatorer i Storbritannia antyder oftere og oftere at Blair er i ferd med å bli for kontrollopptatt. Seinest denne uka har Alistair Campbell skrevet en formell klage til statskanalen BBC. Han beskylder BBC for mangelfull seriøsitet i dekningen av EU-møtet i Lisboa. «BBC har også trivialisert møtet og vært mer opptatt av at statsministeren snart skal bli far igjen.» BBC-sjefene rister på hodet.
  • Med baby nummer 4 på vei må den britiske statsministeren tåle mye fokus også på sitt privatliv. Den familiære lykken til tross, Tony Blair har hatt en vinter der noen fartsdumper har kommet til syne. Ikke minst har Labour seg sjøl å takke for den kontroversielle, og etter manges syn, uprofesjonelle håndteringen av vårens valg her i London. Det var lang strid internt i partiet før de skulle lansere sin kandidat til borgermestervalget den 4. mai.
  • Da Labour endelig fremmet Frank Dobson, og til og med ymtet om at han burde ta skjegget, skapte det kraftig uro. Blair-administrasjonen prøvde også å kneble dem som vil støtte uavhengige Ken Livingstone. Røde-Ken som han kalles, er for Tony Blair selve symbolet på det gamle Labour fra åttitallet, det han har jobbet så hardt for å luke ut fra sitt parti.
  • I disse dager er det imidlertid farsrollen som byr på problemer for Tony Blair. Kona Cherie har utilslørt hintet om at ektemannen bør ta pappapermisjon når nummer 4 melder sin ankomst. Tony sjøl venter med avgjørelsen. Han sa denne uka at «Jeg har ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre, jeg har tross alt et land jeg skal styre.» Ulempen hvis han bestemmer seg for at jobben er viktigst, er signalet han sender ut til sine landsmenn: Mor steller barn, far går på arbeidet.

Det er ikke særlig moderne.

maria.espinoza@dagbladet.no