DUMPES: Einar Aas har tapt enorme beløp på krafthandel. Nå selges en rekke eiendommer for å dekke inn tapet. Foto: Agder Energi / Inviso
DUMPES: Einar Aas har tapt enorme beløp på krafthandel. Nå selges en rekke eiendommer for å dekke inn tapet. Foto: Agder Energi / Inviso Vis mer

Dumper prisen på Einar Aas' hytte

Krafthandler Einar Aas selger unna en rekke eiendommer for å dekke milliard tapet. Men salget av den siste fritidseiendommen har ikke gått helt som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For eiendommen, som går under kallenavnet «Slotte», dumpes nå prisantydningen med sju millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Etter å ha ligget ute til 25 millioner kroner, er prisen nå redusert til 18 millioner.

Ifølge avisa skal flere bud allerede ha kommet inn. Ingen av dem skal imidlertid har vært i nærheten av de 25 millionene Aas selv ønsket for eiendommen på Hesnes utenfor Grimstad.

- Nå er det om å gjøre å få eiendommen solgt. Da har vi gjort noen grep. Vi har gått ned til 18 millioner for å se om vi kan nå flere, sier eiendomsmegler Gustav Johan Sædberg til Dagens Næringsliv.

Aas skal selv ha gitt 23 millioner kroner for eiendommen i 2011.

Dekke inn tap

Det var i april at Aas la ut flere av sine eiendommer for salg. Prisantydningen var da på 70 millioner kroner for fem av dem - de to mest verdifulle til henholdsvis 25 og 30 millioner.

Etter flere år med suksess på kraftmarkedet, hadde Aas en formue på over to milliarder kroner. Men kraftig fall i nordiske kraftpriser førte til et enormt tap på 1,1 milliard kroner i fjor høst. Årsaken var mer nedbør og dermed fullere vannmagasiner enn forventet.

Trolig går pengene som kommer inn fra eiendomssalget nå til å dekke tapet for den tidligere suksessfulle krafthandleren. Han har selv brukt store summer på å oppgradere eiendommene med blant annet bryggeanlegg og sjøbod.

Nær personlig konkurs

Etter at kraftspekulanten gikk på et enormt tap på råvarebørsen Nasdaq i september i fjor, gikk Aas selv ut med en pressemelding.

Der skrev han at løsningen enten ville bli personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer - deriblant råvarebørsen Nasdaq og en rekke kraftselskaper.

En måned seinere ble det likevel klart at Aas inngikk en avtale om å bidra aktivt til å realisere sine egne verdier til beste for kreditorene. Han vil også ha et incentiv til å få mest mulig ut av eiendelene.

Toppleilighet solgt

Helt siden i fjor høst har Aas jobbet for å dekke inn sitt økonomiske tap. Da ble det også kjent at Nasdaq-børsen for elektrisitet hadde tvangssolgt Aas' private posisjoner (investeringer) i kraftmarkedet. Årsaken var at han og andre som handler på børsen, må stille garantier for de tapene de kan risikere å få.

Aas var nær ved å gå personlig konkurs. I tillegg til eiendommene på Sørlandet solgte han i mai toppleiligheten sin på Strandpromenaden 5 ved Aker Brygge i Oslo.

Prisen landet til slutt på 67,5 millioner kroner for den 385 kvadratmeter store toppleiligheten. Det var likevel 2,5 millioner kroner under prisantydning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer