Dumper prisen på Einar Aas' hytte

Krafthandler Einar Aas selger unna en rekke eiendommer for å dekke milliard tapet. Men salget av den siste fritidseiendommen har ikke gått helt som planlagt.

DUMPES: Einar Aas har tapt enorme beløp på krafthandel. Nå selges en rekke eiendommer for å dekke inn tapet. Foto: Agder Energi / Inviso
DUMPES: Einar Aas har tapt enorme beløp på krafthandel. Nå selges en rekke eiendommer for å dekke inn tapet. Foto: Agder Energi / InvisoVis mer

For eiendommen, som går under kallenavnet «Slotte», dumpes nå prisantydningen med sju millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Etter å ha ligget ute til 25 millioner kroner, er prisen nå redusert til 18 millioner.

Ifølge avisa skal flere bud allerede ha kommet inn. Ingen av dem skal imidlertid har vært i nærheten av de 25 millionene Aas selv ønsket for eiendommen på Hesnes utenfor Grimstad.

- Nå er det om å gjøre å få eiendommen solgt. Da har vi gjort noen grep. Vi har gått ned til 18 millioner for å se om vi kan nå flere, sier eiendomsmegler Gustav Johan Sædberg til Dagens Næringsliv.

Aas skal selv ha gitt 23 millioner kroner for eiendommen i 2011.

Dekke inn tap

Det var i april at Aas la ut flere av sine eiendommer for salg. Prisantydningen var da på 70 millioner kroner for fem av dem - de to mest verdifulle til henholdsvis 25 og 30 millioner.

Etter flere år med suksess på kraftmarkedet, hadde Aas en formue på over to milliarder kroner. Men kraftig fall i nordiske kraftpriser førte til et enormt tap på 1,1 milliard kroner i fjor høst. Årsaken var mer nedbør og dermed fullere vannmagasiner enn forventet.

Trolig går pengene som kommer inn fra eiendomssalget nå til å dekke tapet for den tidligere suksessfulle krafthandleren. Han har selv brukt store summer på å oppgradere eiendommene med blant annet bryggeanlegg og sjøbod.

Nær personlig konkurs

Etter at kraftspekulanten gikk på et enormt tap på råvarebørsen Nasdaq i september i fjor, gikk Aas selv ut med en pressemelding.

Der skrev han at løsningen enten ville bli personlig konkurs eller en akkordløsning med sine kreditorer - deriblant råvarebørsen Nasdaq og en rekke kraftselskaper.

En måned seinere ble det likevel klart at Aas inngikk en avtale om å bidra aktivt til å realisere sine egne verdier til beste for kreditorene. Han vil også ha et incentiv til å få mest mulig ut av eiendelene.

Toppleilighet solgt

Helt siden i fjor høst har Aas jobbet for å dekke inn sitt økonomiske tap. Da ble det også kjent at Nasdaq-børsen for elektrisitet hadde tvangssolgt Aas' private posisjoner (investeringer) i kraftmarkedet. Årsaken var at han og andre som handler på børsen, må stille garantier for de tapene de kan risikere å få.

Aas var nær ved å gå personlig konkurs. I tillegg til eiendommene på Sørlandet solgte han i mai toppleiligheten sin på Strandpromenaden 5 ved Aker Brygge i Oslo.

Prisen landet til slutt på 67,5 millioner kroner for den 385 kvadratmeter store toppleiligheten. Det var likevel 2,5 millioner kroner under prisantydning.