Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dumpet 1000 tonn makrell

BERGEN (Dagbladet): Fiskeridirektoratet vurderer å politianmelde ringnotfiskere som har dumpet store mengder makrell i Nordsjøen. Statoil filmet rundt 1000 tonn død makrell langs rørledningen Zeepipe sist helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble først oppgitt og seinere forbannet da jeg ble informert om de store mengdene dumpet makrell. Dette er miljøkriminalitet, sier fiskeridirektør Peter Gullestad.

  Havstrømmene har trukket med seg den døde makrellen inn mot rørledningen, 70 nautiske mil vest for Kvitsøy i Rogaland. Der ligger de som snøfonner over en strekning på fem til seks kilometer.

- Norske fiskere

Gullestad regner med at det er norske fiskere som har syndet og vist mangel på moral. De store mengdene og forråtnelsen av fisken viser at det ikke er en stor ulykke som har skjedd, men flere tilfeller av bevisst dumping.

  - De siste åra har prisene på makrell over 600 gram gått rett til himmels. Prisen varierer fra 10 til 15 kroner kiloen. Ringnotflåten har tjent så mye penger at eierne burde være for gode til å kaste mindre attraktiv fisk på havet, sier han.

Mengder?

Fiskeridirektoratet vil vurdere å sette ut en egen undervannsfarkost for å få kartlagt havbunnen i det aktuelle området. Peter Gullestad utelukker ikke at det kan ligge enda større mengder død makrell på havbunnen.

  Han anslår at det kan ha blitt dumpet rundt 10 prosent av den samlede makrellkvoten. Det vil i så fall bety verdier for 16 millioner kroner.
 
Enda verre er det at myndighetene får problemer med å beregne riktig forvaltning av makrellfisket ettersom grunnlagstallene blir usikre som følge av overfisket. Makrellbestanden er allerede hardt beskattet.

 Fiskeridirektoratet regner med å ha forberedt en politianmeldelse i løpet av få dager.

Hele Norges coronakart