Dumpet av terror-forsvarerne for andre gang

Rettspsykolog Grøndahl frafalt som vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettspsykolog Pål Grøndahl, en av Norges fremste sakkyndige, var kalt inn for å vitne i rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik kl. 9 mandag morgen. Men det blir ikke noe av.

- Vi har frafalt Grøndahl, sier Odd Ivar Grøn, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

- Det ble rett og slett litt mange rettspsykiatrivitner. Det er andre som vil belyse de samme emnene som var det var tiltenkt at han skulle forklare seg om.

Grøndahl hadde, som de andre sakkyndige vitnene, forberedt et innlegg.

- Det er uproblematisk at jeg ble frafalt, men skulle gjerne ha visst det litt tidligere. Jeg hadde forberedt meg litt. Men jeg skal følge saken videre uansett, sier Grøndahl til Dagbladet.

For andre gang Dette er andre gang Breiviks forsvarere «dumper» Grøndahl.

Forsvarer Geir Lippestad satte nemlig ned foten for at Grøndahl skulle være én av de sakkyndige som skulle undersøke Breivik. Men litt over et halvt år senere førte de ham opp som vitne. Før han altså ble frafalt.

- Jeg fikk en liste med navnene til Torgeir Husby, Synne Sørheim og Pål Grøndahl. Jeg luket straks ut Grøndahl, sa Lippestad til VG i fjor.

Bakgrunnen var at Grøndahl var sitert på følgende i Bergens Tidende 25. juli:

FRAFALT BREIVIK: Breiviks forsvarere. Fra venstre Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FRAFALT BREIVIK: Breiviks forsvarere. Fra venstre Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Ut fra det lille som har kommet frem om gjerningspersonen i mediene, virker det ikke som han er drevet av åpenbar virkelighetsbrist som ved alvorlig psykose. Han skildres med evne til å ta ansvar for sine handlinger. Han virker altså tilregnelig i rettslig sammenheng.

- Forståelse Grøndahl sa den gang at han ikke hadde noe problem med å bli kalt inn som vitne selv om forsvarerne ikke ønsket ham som sakkyndig.

- Lippestad sa antakelig nei til meg som sakkyndig fordi han dyktig nok hadde fått med seg min uttalelse, som var basert på særdeles foreløpige opplysninger. Jeg har forståelse for at han skjøv meg ut den gang. Nå ønsker de muligens at jeg skal si noe om metodikken de sakkyndige har brukt og om fagfeltet generelt. Det er noe helt annet, sier Grøndahl til Dagbladet.

Grøndahl er regnet som en av landets fremste innen sitt fagfelt og har blant annet skrevet en doktorgrad om metodebruk innen rettspsykiatri og -psykologi.

Grøndahl har vært til stede i store deler av rettssaken og blant annet fulgt Breiviks forklaringer. Han har vært engasjert som ekspertkommentator av TV 2 og Dagbladet, og har i tillegg uttalt seg i en rekke medier underveis. Han har sagt at han ikke ønsker å si noe om han nå vurderer Breivik som tilregnelig eller ikke.

RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl har fulgt saken tett, men skal nå ikke vitne. Foto: Håkon Eikesdal
RETTSPSYKOLOG: Pål Grøndahl har fulgt saken tett, men skal nå ikke vitne. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer