Dumpet levningene etter 274 soldater på søppelfylling

- Våre falne helter fortjener mer respektfull behandling, sier Pentagon og legger seg flate.

STERKE REAKSJONER: På denne søppelfyllinga i Virginia ble levningene etter minst 274 soldater dumpet. Her fra Fox News' sending i dag, der reaksjonene er sterke på praksisen man avsluttet i 2008. Foto: Fox
STERKE REAKSJONER: På denne søppelfyllinga i Virginia ble levningene etter minst 274 soldater dumpet. Her fra Fox News' sending i dag, der reaksjonene er sterke på praksisen man avsluttet i 2008. Foto: FoxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Washington Post avslørte forrige måned at det amerikanske forsvaret har dumpet asken etter levninger av soldater på en søppelfylling i Virginia.

I dag skriver avisa at praksisen var langt mer utbredt enn det som tidligere er kjent. Totalt ble asken etter 976 levninger fra minst 274 amerikanske soldater dumpet på søppelfyllingen fra 2004 til 2008. I tillegg ble asken etter 1762 levninger som ikke kunne DNA-testes dumpet på samme måte.

Det er Dover Air Base som skal ha stått bak praksisen som vekker sterke reaksjoner i USA. Flyplassen tar i mot de fleste falne soldater som dør i tjeneste, noe som gjør skandalen enda større.

Endret praksis i 2008 Praksisen med å dumpe levningene på en søppelfylling var aldri godkjent av Pentagon og den ble heller ikke avslørt under en granskning i 2008. Saken kommer først opp nå etter at Washington Post begynte å stille spørsmål. Praksisen ble forøvrig endret i 2008 til å kaste asken etter levningene på sjøen.

Kongressrepresentant Rush D. Holt har presset Pentagon for å få flere opplysninger i saken og reagerte blant annet på at det amerikanske forsvaret forrige måned sa det ville være for mye jobb å gå gjennom levningene til samtlige 6300 falne soldater som har landet på Dover Air Base de siste årene.

- Hva i alle dager? Vi bruker millioner, titalls millioner, på å finne levningene etter soldater som er drept, og de er bekymret for det «enorme» arbeidet det vil være å gå gjennom dokumentene og finne ut hvor mange soldater de har vanæret på denne måten, sier Holt til Washington Post.

Pentagon beklager Etter Holts og andres innsats fant man altså ut at minst 274 amerikanske soldater fant sin siste hvile på en søppefylling. Pentagon legger seg i dag flate.

- Vi er forpliktet til å ære minnet etter våre falne soldater. De fortjener å bli behandlet med større respekt.

- Sett i ettertid er dette definitivt ikke måte å gjøre det på, sier Pentagon-pressetalsmann George Little til LA Times.

SKANDALE: En fallen amerikansk soldat tas imot på Dover Air Base. Nå er det avslørt at levningene etter flere hundre av soldatene ble dumpet på en søppelfylling. Foto: Paul J. Richards/AFP/Scanpix
SKANDALE: En fallen amerikansk soldat tas imot på Dover Air Base. Nå er det avslørt at levningene etter flere hundre av soldatene ble dumpet på en søppelfylling. Foto: Paul J. Richards/AFP/Scanpix Vis mer