Dumpet prisene - vant søppelmillionene

RenoNorden har vunnet søppeloppdrag ved å dumpe prisene opp til 30 millioner kroner, og 30 prosentpoeng lavere enn konkurrentene.

AVVISER DUMPING: Deleier og styreleder i RenoNorden, Svein Sørensen (t.v.), aviser at de dumper prisene i anbudsprosessene.

— Vi vinner ikke anbud bare på pris, men også på de mer «myke» verdiene. Vi er ikke færre ansatte, men vi har en strammere kostnadskontroll, lite byråkrati og lavt sykefravær, sier Sørensen. Konsernsjef i RenoNorden, Svein Tore Aurland, til høyre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
AVVISER DUMPING: Deleier og styreleder i RenoNorden, Svein Sørensen (t.v.), aviser at de dumper prisene i anbudsprosessene. — Vi vinner ikke anbud bare på pris, men også på de mer «myke» verdiene. Vi er ikke færre ansatte, men vi har en strammere kostnadskontroll, lite byråkrati og lavt sykefravær, sier Sørensen. Konsernsjef i RenoNorden, Svein Tore Aurland, til høyre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): RenoNorden, som granskes etter påstander om sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven, har sikret seg posisjonen som et av Norges største søppelselskaper gjennom å levere inn anbud med en prislapp som ofte ligger millioner av kroner under konkurrentenes pris.

Dette viser en gjennomgang Dagbladet har gjort av anbudsrundene i nær samtlige kommuner der RenoNorden har ansvar for søppeltømmingen.

1,7 millioner nordmenn I dag håndterer RenoNorden avfallet hos 1,7 millioner nordmenn i mer enn 98 norske kommuner. Blant kommuner de i dag har ansvaret for transport og innhenting av husholdningsavfall er Oslo, Drammen, Kristiansand, Tønsberg, Haugesund, Moss og Kongsberg, og de har over 400 ansatte.

Anbudsrundene Dagbladet har gått gjennom viser at prisdumpingen varierer kraftig.

Klart billigst Da det interkommunale selskapet IØR, som omfatter sju kommuner i indre Østfold, hentet inn anbud for søppeltømming, leverte for eksempel RenoNorden ifølge anbudsprotokollen inn et tilbud der de lå mer enn 30 millioner kroner, eller 26,14 prosent, lavere i pris enn selskapet med det nest billigste tilbudet.

AKSJONERTE: Mandag, for to uke siden, aksjonerte Arbeidstilsynet og politiet mot et av Norges største renovasjonsselskap etter tips om sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
AKSJONERTE: Mandag, for to uke siden, aksjonerte Arbeidstilsynet og politiet mot et av Norges største renovasjonsselskap etter tips om sosial dumping og brudd på arbeidsmiljøloven. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer

I Avfall Sør, som omfatter blant annet Kristiansand, leverte RenoNorden inn et anbud som lå 24 millioner kroner, eller 15,72 prosent, under det nest billigste tilbudet.

I RFD, som omfatter kommuner i Drammensregionen, leverte selskapet inn et anbud som lå 17 millioner kroner, eller 30,47 prosent, under det nest billigste tilbudet.

I SUM, som omfatter blant annet Førde, leverte selskapet inn et anbud som lå åtte millioner kroner, eller 18,29 prosent, under det nest billigste tilbudet.

Avviser dumping Deleier og styreleder i RenoNorden, Svein Sørensen, aviser at de dumper prisene i anbudsprosessene.

— Vi vinner ikke anbud bare på pris, men også på de mer «myke» verdiene. Vi er ikke færre ansatte, men vi har en strammere kostnadskontroll, lite byråkrati og lavt sykefravær, sier Sørensen.

Han peker også på at RenoNorden er Nordens eneste nisjebedrift som har spesialisert seg bare på henting av søppel.

— Dermed har vi god kostnadskontroll, sier Svein Sørensen.

Høyere pris i Oslo Det finnes riktignok unntak. I Oslo, der søppelgiganten deler ansvaret for innsamling av avfall med en av konkurrentene, lå RenoNorden over konkurrentene i pris. Men det er også det eneste tilfellet Dagbladet har funnet.

HER DUMPET DE PRISENE MEST: Her leverte de lavest anbud i forhold til de nest laveste anbudene.
HER DUMPET DE PRISENE MEST: Her leverte de lavest anbud i forhold til de nest laveste anbudene. Vis mer

Sørensen peker på at i flere av de kommunene hvor de tapte anbudene lå RenoNorden flere steder høyere i pris enn konkurrentene.

- I de fleste  anbudskonkurranse som er avholdt i 2010 ikke på noen måte har levert laveste  pris.

I Asker kommune var vi 30,2 prosent dyrere enn laveste anbyder og i Sarpsborg kommune var vi 27,8 prosent dyrere, opplyser RenoNorden.

— Dette er også et viktig del av bildet, sier Sørensen.

85 prosent Og pris spiller en hovedrolle når RenoNorden og andre selskapet konkurrer om å få ta hånd om søpla vår. Dette går fram av anbudskriteriene Dagbladet har gjennomgått.

I Drammensregionen er pris vektet hele 65 prosent, mens gjennomføringsevne er vektet 35 prosent, når anbudene på kjøring av søpla skal vurderes.

Mens pris er vektet bare 50 prosent i Oslo, er det vektet hele 85 prosent hos Follo Ren IKS, mens for eksempel miljømessige forhold er vektet med bare fem prosent.

HENTER HER: Over vises hvilke kommuner REnoNorden har kontrakter for henting av avfall i. Navnet på steder er kontorer. Hovedkontoret ligger i Sørum kommune. Grafikk: Nyhetsgrafikk
HENTER HER: Over vises hvilke kommuner REnoNorden har kontrakter for henting av avfall i. Navnet på steder er kontorer. Hovedkontoret ligger i Sørum kommune. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

Her lå ikke RenoNorden lavest i pris og vant heller ikke anbudsrunden.

KREVENDE LOV: - Arbeidsmiljøloven er en krevende lov å følge i ett og alt, og vi er også bare mennesker som av og til gjør feil. Dersom det viser seg at vi har mangler i våre systemer eller rutiner, vil vi selvfølgelig rette opp i det. Men at vi systematisk skal ha utnyttet våre ansatte — det er jeg helt sikker på at vi ikke har gjort. Vi tjener ikke en krone mer ved å ansette utenlandske arbeidstakere enn om de hadde vært norske, sier Svein Tore Aurland (t.h.). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
KREVENDE LOV: - Arbeidsmiljøloven er en krevende lov å følge i ett og alt, og vi er også bare mennesker som av og til gjør feil. Dersom det viser seg at vi har mangler i våre systemer eller rutiner, vil vi selvfølgelig rette opp i det. Men at vi systematisk skal ha utnyttet våre ansatte — det er jeg helt sikker på at vi ikke har gjort. Vi tjener ikke en krone mer ved å ansette utenlandske arbeidstakere enn om de hadde vært norske, sier Svein Tore Aurland (t.h.). Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer