Dumpet senil pappa i Norge

Med to kofferter som bagasje, ble en pleietrengende norskamerikaner satt igjen på et sykehjem av sin amerikanske kone og sønn. Deretter dro de to tilbake til USA. Jevnaker kommune sier de ikke kan gjøre annet enn å hjelpe 86-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi spurte familien hvorfor de ba om sykehjemsplass i Norge, men vi fikk ikke noe svar, sier rådmann Ingunn Sofie Aursnes i Jevnaker kommune.

I begynnelsen av februar fikk Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter et meget kort besøk av en familie fra USA. Hensikten med besøket: å plassere sin 86 år gamle senile pappa og ektemann på et sykehjem.

Hodebry

Etter det Dagbladet får opplyst, er det rundt 40 år siden 86-åringen flyttet fra Norge. Høyst sannsynlig bodde han da på Jevnaker.

- Mannen- som etter det jeg vet er en utflyttet nordmann- var uten tvil pleietrengende. Vi kunne ikke gjøre annet enn å hjelpe ham. Jeg verken vil eller kan spekulere i familiens motiver, sier rådmann Aursnes.

Familien bodde på hotell i få dager før de reiste tilbake til USA.

Saken har ført til hodebry også for Fylkeslegen i Oppland, som har bedt om en redegjørelse fra Jevnaker kommune.
- En meget spesiell og interessant sak, sier juridisk rådgiver Svein Helgesen hos Fylkeslegen.

Alle får plass

- Slik jeg har tolket loven om kommunehelsetjeneste, har man rett til nødvendig helsehjelp i kommunen man bor i eller midlertidig oppholder seg i. Dette gjelder også utenlandske statsborgere.

Helgesen sier de har meget lyst til å se nærmere på de prinsipielle sidene av saken.

- Det kan også tenkes at vi vil ta saken opp med departementet. En slik tolkning av loven betyr jo nærmest at hvem som helst har rett til sykehjemsplass - uansett hvilken kommune han befinner seg i.

- Resultatet kan bli stor belastning på de kommuner som har det beste tilbudet. Det er kanskje litt betenkelig, mener Helgesen.
Ingen Dagbladet snakket med har hørt om liknende saker.

- Men jeg vet om folk som har flyttet for eksempel fra Oslo til en annen kommune hvor det er et bedre helsetilbud, sier Helgesen.

Daglig leder ved Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter, Anne Marit Fuglum, vil ikke spekulere i familiens motiver. Hun vil heller ikke gi ytterligere kommentarer i saken.