Dyrevelferd

Dumpet tusenvis av døde kyllinger

- De må ha lidd noe forferdelig.

DØDE: Her er tusenvis av døde kyllinger dumpet utenfor kyllingfarmen. Foto: Connor Creaghan / The Lincolnite
DØDE: Her er tusenvis av døde kyllinger dumpet utenfor kyllingfarmen. Foto: Connor Creaghan / The LincolniteVis mer

Forrige torsdag skal det ha vært opp mot 34 grader og sol i Lincolnshire, England. Det skal ha ført til en massedød av kyllinger fra gården, Moy Park, melder lokalavisa The Lincolnite.

I dagene som fulgte, ble tusenvis av kyllinger dumpet i store hauger utenfor gården. Det har fått flere dyreaktivister til å se rødt.

- Jeg har ikke ord. De må ha lidd noe forferdelig. Intensiv oppdrett av levende dyr må stoppe, skriver Philip Lymbery, konsernsjef i dyrevelferdsorganisasjonen Compassion in World Farming, på Twitter etter at nyheten ble sluppet i media.

Peter Egan, skuespiller og Stortbritannias ambassadør for dyrevelferdsorganisasjonen Animals Asia, mener hendelsen illustrerer mangel på omsorg for kyllingene.

- Det er ingen anger, ingen omsorg. Disse kyllingene levde et kort og grusomt liv, og hetebølgen avslørte den mangelfulle omsorgen med fryktelige konsekvenser, skriver han på Twitter.

- Utfordrende

Moy Park som har sin base i Nord-Irland, hevder å være en av Europas ledende kyllingprodusenter, med 590 kyllinggårder.

En talsperson fra Moy Park forteller at de høye temperaturene har vært svært utfordrende for mange innen jordbruk og fjærkreindustrien.

- Vi jobber tett med våre jordbrukspartnere for å overvåke situasjonen. Vi har implementert prosedyrer som skal beskytte fuglene våre fra ekstrem hete, skriver kyllingprodusenten i en e-post til Dagbladet.

LEGG NED: Teodor Bruu er talsperson for Grønn Ungdom og mener de individene det er flest av i Norge med følelser er kyllinger. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

Krav om ventilasjonsanlegg

I Norge pålegges kyllingfarmer å ha et ventilasjonsanlegg tilpasset dyras behov. Det er krav om nødventilasjon, og et alarmsystem som varsler om strømbrudd og ved for høy eller for lav temperatur. Alarmen skal kontrolleres etter behov og minst én gang i uka.

Ola Naftstad, fagdirektør i Animalia, har ingen konkrete eksempler på at hendelsen ved kyllingfarmen i England, også har skjedd i Norge. Den norske organisasjonen Animalia, jobber med fag- og utviklingsmiljø innenfor kjøtt- og eggproduksjon, og er delvis eid av Nortura.

- Ulykker kan skje, men da skulle mange uheldige feil sammenfalt samtidig, sier han, og henviser til forskriftene om hold av høns og kalkun.

- Disse kravene utgjør det fungerende sikkerhetssystemet, sier han.