Dumpet ubrukelige medisiner i Bosnia

WASHINGTON (NTB): Minst halvparten av medisinene som ble sendt til Bosnia for å hjelpe ofrene for krigen mellom 1992 og 96, var ubrukelige. Mye tyder på at farmasøytiske selskaper bevisst dumpet utgått medisin for å spare penger og slippe skatt, skriver New England Journal of Medicine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdens helseorganisasjon (WHO) må nå ta arbeidet og utgiftene med å destruere anslagsvis 17.000 tonn medisiner som er for gamle, mangler merkelapp eller er ødelagt under transport og lagring, skriver europeiske forskere i torsdagens utgave av tidsskriftet.

WHO kritisert

De mener WHO selv må ta noe av skylden for skandalen. Organisasjonen skulle sørget for bedre samordning av arbeidet med å skaffe til veie og distribuere medisinene og burde dessuten ha slått alarm straks man så at Bosnia fikk «hjelp» som ikke kunne brukes.

Rapporten avslører at medisiner fra annen verdenskrig og medikamenter mot spedalskhet, som ikke finnes i det tidligere Jugoslavia, inngikk i de internasjonale hjelpesendingene til Bosnia.

Sparer skatt

- For hvert tonn ubrukelige medisiner som gis bort, sparer giveren 14.000 kroner i destruksjon, heter det. - Når man trekker fra en transportkostnad på 3.500 kroner per tonn, kan selskapene ha spart 185 millioner kroner. Giverne kan også dra nytte av betydelige skattefradrag for humanitær bistand.

Forskerne fra Brussel og Milano foreslår at skatteregler endres slik at farmasøytiske firmaer først kan kreve fradrag når lokale helsemyndigheter bekrefter at medisinen er anvendelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer