Dumsnilt

Ingen straff for å holde barna borte fra skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 110 barn er holdt ulovlig borte fra skoler i Oslo det siste året. Men politiet vil ikke kreve foreldrene straffet for brudd på Opplæringsloven, forteller NRK Østlandssendingen.

Påtalesjef Hanne Rohde i Oslo-politiet begrunner beslutningen om ikke å ta ut tiltale med at det er vanskelig å overbevise domstolene om at foreldrene kjente til skolepåbudet. Hvis hun er riktig sitert, virker det helt utrolig.

  • Det er opplagt at i det minste noen av foreldrene vet det er straffbart å holde barna borte fra skolen. Kanskje gjelder det alle.
  • En rettssak vil befeste denne kunnskapen og forhåpentlig få flere til å følge loven. Til det beste for barna.
  • Når barna tas ut av norsk skole, har det i noen tilfeller opplagt et økonomisk motiv. Myndighetene er nødt til å se på ordningen som garanterer barnetrygd i ett år, selv om barna reiser ut.
  • Andre foreldre frykter at barna skal bli for norske. Pakistanske ungdommer sendes til familiens hjemland for å gå på skole der.

Det er ikke så viktig å lære norsk, sier høyskolelektor Naushad Ali Qureshi til Aftenposten.

«Det er viktigere å lære engelsk. Når man kommer tilbake til Norge, kan man både studere og arbeide her uten nødvendigvis å kunne norsk. Bare se på Melodi Grand Prix! Der er norsk for lengst byttet ut med engelsk,» sier lektoren i sosialt arbeid.

Skrekkelig dumt. Og litt skremmende.