Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dumt å slette boligpapirer etter bare fem år

Forbrukerombudet reagerer på Finansdepartementets forslag til arkivkrav.

 LURT Å LAGRE SELV:  Det er uansett lurt å skanne og spare på egne bolighandelpapirer. Illustrasjonsfoto:  Thorfinn Bekkelund, Samfoto.
LURT Å LAGRE SELV: Det er uansett lurt å skanne og spare på egne bolighandelpapirer. Illustrasjonsfoto: Thorfinn Bekkelund, Samfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansdepartementet vil halvere oppbevaringstiden for viktige dokumenter i forbindelse med salg av bolig.

I dag må eiendomsmeklere oppbevare slike dokumenter i ti år.

Forbrukerombudet mener forslaget om fem års oppbevaringstid er lite forbrukervennlig.

Forbrukerombudet peker i en høringsuttalelse på at opplysningene som oppbevares fra kontrakter, dokumenter og journaler, kan være av stor betydning hvis det skulle oppstå en tvist.

- Enkel tilgang til saksdokumentene via eiendomsmeglerforetaket vil være en klar fordel ved tvistebehandling. Dokumentene er sentrale for sakens opplysning, sier fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad.

Eldre enn fem år
Selv om de fleste tvister og reklamasjoner i en bolighandel vil oppstå i løpet av fem år etter en handel, så finnes det unntak.

Forbrukerombudet mener blant annet at i mange boligtvister viser det seg at selger visste om feil og mangler ved boligen ved salget, men unnlot å si ifra til kjøper. Da kan dokumenter fra salget være svært viktige.

- Når slike tvister oppstår, har det jo ofte gått mer enn fem år siden tidligere eier kjøpte boligen, sier Hovde Skjelbostad.

Forbrukerombudet legger også vekt på at slike dokumenter ikke inneholder opplysninger som krever en høy grad av sikkerhet, og at det med dagens teknologi ikke er spesielt tidkrevende eller dyrt for foretakene å lagre opplysningene i ti år.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart