- Dumt av Sørensen

Det sier stortingspresident Kosmo om arrestasjonen av Heidi Sørensen.- Min samvittighet blir ikke mindre som stortingsrepresentant, sier Sørensen.- Jeg har respekt for det valget Heidi har gjort, sier partileder Halvorsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet gikk ved 08.30-tiden mandag til aksjon mot 17 aksjonister fra Natur og Ungdom. Blant de innbrakte aksjonistene var stortingsrepresentant Heidi Sørensen (SV).

Demonstrantene ble pågrepet på en lekter utenfor Hammerfest, hvor de hadde sittet siden 05-tiden. Denne lekteren skal Statoil bruke til å frakte anleggsmaskiner ut til den planlagte Snøhvit-terminalen på Melkøya utenfor Hammerfest.

- En stortingsrepresentant bør holde seg for god til å begå sivil ulydighet uansett hvordan man ser på det gode formålet, sier stortingspresident Jørgen Kosmo (Ap) til NRK.

Han sier at han synes det er dumt, og at hun som valgt inn på Stortinget, burde bestrebe seg på å rette seg etter de lovlige vedtak som Stortinget fatter.

Slår tilbake

Heidi Sørensen slår tilbake mot Kosmo, og sier at det er et samvittighetsspørsmål om hun vil gjøre sivil ulydighet.

- Min samvittighet blir ikke mindre som stortingsrepresentant. Han må ikke glemme at også mindretallet har rettigheter, og dette var så alvorlig at jeg måtte gå til aksjon, sa Sørensen kort tid etter at hun slapp ut fra politistasjonen.

SVs partileder Kristin Halvorsen ser det alvorlige i at en lovgiver bryter loven, men respekterer at partifellen Heidi Sørensen deltar i sivil ulydighet.

- Jeg har respekt for det valget Heidi har gjort. Det er et individuelt spørsmål om man er villig til å bryte loven ved å ta i bruk sivil ulydighet, sier Halvorsen til Nettavisen.

10.000 i forelegg

Sørensen ble ilagt et forelegg på 10.000 kroner etter aksjonen. Det er høyere enn foreleggene til de øvrige aksjonistene, noe politiet har grunngitt med at Sørensens lønn er høyere.

De øvrig aksjonistene ble mandag ettermiddag løslatt etter avhør. Foreleggene de fikk lå på 3.000 kroner og oppover. Totalt er 55 aksjonister pågrepet i løpet av dagene organisasjonen har aksjonert, og aksjonistene har til sammen fått bøter på 193.000 kroner, ifølge en pressemelding fra Natur og Ungdom.

Vil fjerne statsstøtte

Fremskrittspartiet går nå inn for å fjerne statsstøtten til Natur og Ungdom, som får rundt 2 millioner kroner i statsstøtte i året.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg fra Fremskrittspartiet sier til NRK at staten ikke kan støtte organisasjoner som bryter loven.

Aksjonistene var mandag ikke lenket fast, fordi politiet i Hammerfest i helgen beslagla 25 kjettinger som tilhører aksjonistene. Det var etter anmodning fra Statoil at politiet grep inn.

Politiet har også beslaglagt demonstrantenes mobiltelefoner for å hindre nye straffbare handlinger.

Gir ikke opp kampen

Natur og Ungdoms nestleder Ane Hansdatter Kismul vil ikke si noe om hva organisasjonen vil gjøre videre for å hindre Statoil i å starte sitt arbeid.

- Vi gir ikke opp kampen mot åpningen av Barentshavet til tross for at politiet har beslaglagt klær, mobiltelefoner og utstyr. Vi er her for å hindre at Statoil bygger Snøhvit-prosjektet og snikåpner Barentshavet, sier hun.

(NTB)

SYNES IKKE NOE OM DET: Stortingspresident Jørgen Kosmo.
RESPEKTERER HANDLINGEN: Partilededer Kristin Halvorsen.
ARRESTERT: Heidi Sørensen ble i dag tidlig arrestert, men løslatt mot en bot på 10.000 kroner.