Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dumt og dommere

Domstolene skal garantere for rettssikkerheten. Og være nære, kreative og smidige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DETTE HAR SKJEDD: Domstolene i Norge er på jakt etter en ny visjon og sine kjerneverdier. Etter klager fra flere dommere som er skeptiske til å bruke ressurser på arbeidet, ba styreleder i domstolsadministrasjonen, høyesterettsdommer Karl Arne Utgård, styret vurdere om prosjektet burde fortsette. Det fikk det, med fem mot tre stemmer. I oktober skulle domstolene holdt sine første samlinger for å jobbe med Visjonen sin. Disse er nå utsatt, etter kritikk fra høyesterettsjustitiarius Tore Schei, som mener et slikt arbeid bør ta utgangspunkt i de politiske føringene som er lagt for domstolenes virksomhet. Men visjonssjef og førstelagmann Nils Erik Lie gir ikke opp av den grunn. Han vil nå orientere domstolene sine om hva Stortinget har å si om saken, men ber om at dommerne ikke «lar seg begrense av det materialet som vil bli sendt ut» i sin videre jakt på den Store Visjonen.

IKKE ALLE DOMSTOLENE i Norge har hatt tid til å være med i visjonsprosessen. «Dommerne har ikke kunnet prioritere dette prosjektet foran den daglig dømmende virksomhet», skriver sorenskriver Thor Linde i Sarpsborg Tingrett. Andre har gått mer entusiastisk til verks, for eksempel Eidsivating jordskifteoverrett og Hedemarken- og Sør-Østerdal jordskifterett. De melder tilbake: «Vi satte av en dag hvor vi leide oss møterom og grupperom på et av byens hoteller.» Der begynte dagen med knevolleyball med ballong. Så var det tid for gruppearbeid, der det først var «hjernestorm» hvor man skulle være «spenstige og modige» i forslagene i å finne forslag til de verdiene som skal være domstolens kjennetegn. Så var det tid for presentasjoner. Hver gruppe skulle presentere sine forslag til verdier gjennom drama, teater, mimespill, opera eller liknende. «Greier vi å gjette hvilke verdier som dramatiseres?», spør programmet for dagen. Det kom mange forslag derfra, som det har gjort fra resten av landets domstoler. Her er et lite utdrag av de forslagene som er kommet til kjerneverdier for domstolene så langt:

RETTFERDIGHET, likebehandling, kontradiksjon, ærlighet, objektivitet, nøyaktighet, pålitelighet, åpenhet, toleranse, respekt, serviceholdning, effektivitet, tilgjengelig, nærhet, folkelig, smidig, kreativ, respektert, respektfull, tydelig, forståelig, oppdatert, med høy kvalitet, uavhengig, ansvarlig, tillitsskapende, kompetent, brukervennlig, internt samhold, fleksibel, aktuell, medmenneskelighet, helhetlig løsningsorientering, synlighet, lokal tilhørighet, trygghet, forutsigbarhet, troverdighet, omstillingsvilje, tilpasningsdyktig, lagånd, medansvar, samspill, informativ, etisk, habil, lojalitet, hjelpsomhet, serviceinnstilling, vilje til samarbeid, tydelighet, tid til å gjøre ting riktig, høy faglig standard, tolerant, pålitelig, uformell, tjenestevillig, forståelig, legitimitet, faglighet, nøytralitet, grundighet, medmenneskelighet, empati, lydhøre, samfunnsorienterte, samfunnsbeviste og verdige, er alle foreslått.Da gjenstår det vel bare en ting. Å stryke det som ikke passer.