- Dumt spørsmål, neste!

Norske politikere får kanskje låne bærta til Thailands statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Frammøtte journalister trodde knapt sine egne øyne under dagens historiske pressekonferanse med Thailands statsminister. I et forsøk på åpenhet, skal pressen få møte ham ukentlig. Men Thaksin Shinawatra, som hater kritiske spørsmål, hadde forberedt seg.

- Hvorfor valgte myndighetene å ikke be om parlamentarisk støtte før dere introduserte krisetiltakene i sør? spurte en intetanende aviskvinne.

X og O

Men da dro statsministeren fram bærta si.

- Bzzzzzzzzz! sa den håndholdte dingsen.

- Ikke konstruktivt, erklærte Shinawatra, og holdt fram X-sida på bærta.

Dermed ble ikke det spørsmålet besvart. En annen journalist ville vite om utenlandske terrorister kunne knyttes til de muslimske opprørene i sør, og dermed kom X-en fram på nytt sammen med den ubehagelige lyden.

Fraber seg kritikk

Foto: SCANPIX/REUTERS
Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

En kvinnelig journalist hadde derimot skjønt det da hun spurte hva regjeringa skulle gjøre med økende oljepriser. Statsminister-bærta viste et vennlig O-tegn og ga fra seg en atskillig hyggeligere tone.

Shinawatra har tidligere nektet å prate med journalister i lange perioder etter å ha blitt rasende av kritiske spørsmål. Nå som han likevel må møte journalistpakket, ønsket han tydeligvis å klargjøre hva det skal snakkes om på de ukentlige pressekonferansene.

- Det var sønnen min som kjøpte den i Japan for å gi til sin søster. Jeg lånte den for å skape en mer avslappet atmosfære sammen med dere mediefolk, forklarte han til de smått lamslåtte journalistene.

Noe for norske politikere?

Ikke alle ønsker å lære hva som er konstruktive spørsmål av regjeringssjefen.

- Han har gått for langt. I et slik forum må journalistene få spørre om det som angår folk i Thailand, sier avisredaktør Tulsathit Taptin til nyhetsbyrået AP.

Det er ikke klart om bærta blir et fast innslag på pressekonferansene. Hvis ikke er det kanskje noen norske politikere som kunne tenke seg å låne journalist-tystnaren i valgkamp-innspurten.

NEI TAKK: Statsministeren vil selv bestemme hva han skal svare på.