Orkanen Ian:

Dundrer innover Florida

Ian har nådd land sørvest i Florida, med potensielt dødelige vindkast og katastrofale ødeleggelser.

FØLG STORMEN: Her kan du se stormen direkte. Ian vil sannsynligvis føre til mer flom og ødeleggelser. Allerede er over én million mennersker rammet av strømbrudd. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Ian har nådd land sørvest i Florida som en kategori 4-storm, opplyser CBC News.

- Dette kommer til å bli en ekkel dag, sier Floridas guvernør Ron DeSantis, og understreket at folk langs veien og langs kysten bør skynde seg til å søke ly og bli der.

National Hurricane Center kommer med nye advarsler om at katastrofal stormflo vil treffe Nord- og Sør-Carolina, og vil sannsynligvis føre til mer flom og ødeleggelser.

Over én million mennersker er allerede rammet av strømbrudd.

Advarte om katastrofal vind

Ifølge National Hurricane Center (NHC) blåser vinden opp til 250 kilometer i timen. Senteret skriver onsdag kveld lokal tid at Ian herjer Florida-halvøya med «katastrofal stormflo, vind og flom».

Det advares om en orkan med en ødeleggende kraft som bare kommer én gang i en generasjon, som Florida-guvernør Ron DeSantis kaller en «stygg» naturkatastrofe, melder NTB.

Ian regnes for øyeblikket som en kategori fire-orkan. Det betyr at ødeleggelser vil oppstå.

Nå nærmer stormen seg kategori fem. Det betyr at det meste av området vil være ubeboelig i uker eller måneder, ifølge NHC.

Florida-guvernør Ron DeSantis og USAs president, Joe Biden, snakket på telefonen om situasjonen tirsdag ettermiddag.

- Stormen er utrolig farlig. Folk bør følge alle advarsler, advarer USAs president Joe Biden, ifølge Reauters.

Rundt 2,5 millioner mennesker har fått beskjed om å evakuere fra et titall kystfylker i Florida, med frivillig evakuering anbefalt i flere andre fylker.

Flere er meldt savnet

KATASTROFAL: Den katastrofale stormen vil sannsynligvis føre til flom og ødeleggelser. Foto: NASA / AP / NTB
KATASTROFAL: Den katastrofale stormen vil sannsynligvis føre til flom og ødeleggelser. Foto: NASA / AP / NTB Vis mer

Orkanen har ført til at et fartøy sank utenfor Florida, tvitrer den amerikanske sjefpatruljeagenten Walter N. Slosar.

- Fire migranter fra Cuba svømte i land etter at fartøyet deres sank på grunn av dårlig vær, skriver agenten på Twitter.

Amerikanske grensepatruljeagenter søker etter 23 migranter etter at fire personer har svømt til land ved Stock Island i Florida.

- Livstruende

Flyplasser i Tampa og Orlando har stanset alle kommersielle flyginger, og rundt 337.000 husstander er allerede uten strøm.

Stormen traff først Fort Myers og Port Charlotte på vestkysten av Florida, før den beveget seg over sentrale deler av delstaten og dukker opp i Atlanterhavet seint på torsdag.

Dramatiske TV-opptak viste veier under vann og kjøretøy som ble skylt vekk. Flere av nabolagene som huser Fort Myers' 80.000 innbyggere ligner plutselig innsjøer, skriver NTB.

Det ventes over 60 centimeter med regn i deler av solskinnsstaten og en stormflo som kan nå 3,6 til 5,5 meter, advarer myndighetene om svært alvorlige forhold.

- Dette er en livstruende situasjon, melder NHC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer