Dundrer løs mot Siv Jensen: - En svak leder, som er redd sine egne

- Jeg er veldig overrasket og skuffet. Anniken Huitfeldt forsøker å skape unødvendig partipolitisk strid, svarer Jensen.

KNALLHARDT UT MOT SIV JENSEN: Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, mener Frp dobbeltkommuniserer om Israels militære offensiv mot Gaza. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KNALLHARDT UT MOT SIV JENSEN: Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt, mener Frp dobbeltkommuniserer om Israels militære offensiv mot Gaza. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), går rett i strupen på regjeringspartiet Frp, som hun mener dobbeltkommuniserer om den pågående Gaza-krigen.

- Man kan dobbeltkommunisere om mye, men ikke om grunnleggende ting i norsk utenrikspolitikk, sier hun til Dagbladet.

I en e-post til Dagbladet skriver Siv Jensen at hun er skuffet over Huitfeldt.

- Jeg er veldig overrasket og skuffet over at lederen av utenrikskomiteen Anniken Huitfeldt forsøker å skape unødvendig partipolitisk strid om regjeringens Midt-Østen politikk, sier hun.

- Det er lang tradisjon for at lederen av utenrikskomiteen strekker seg langt for å være statsmann mens Huitfeldt i stedet faller for fristelsen til å koke suppe på en spiker, gjennom å oppkonstruere motsetninger, sier den stedfortredende statsministeren.
 

- Sår tvil Huitfeldt viser til at der utenriksminister Børge Brende (H) har omtalt Israels angrep på mål i Gaza som «uforholdsmessige» og fordømt tapt av sivile liv, stiller sentrale tillitsvalgte i Frp seg fullt og helt bak Israel.

Og så lenge Frp-leder og finansminister Siv Jensen sitter «stum som en østers på toppen av partiorganisasjonen» uten å klargjøre hva partiet faktisk mener, bidrar det til å så tvil om regjeringens syn, mener Huitfeldt.  

Hun viser særlig til: 

• Stortingsrepresentantene Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, som også er partiets forsvarspolitiske talsmann, som i Klassekampen sist fredag anklaget utenriksministeren for å bryte regjeringsplattformens løfte om «en balansert holdning til Midtøsten-konflikten».

- Jeg er skuffet over at Brende ikke tydeligere fordømmer Hamas, samtidig som han fordømmer Israel kraftig. Han er naiv, og der minner han litt om Støre, sier Rytman til avisa.

• Kristian Norheims, stortingsrepresentant for Telemark og andre nestleder i utenriks - og forsvarskomitéen, svar på en rekke spørsmål fra TV2. På spørsmål om han støtter Israels offensiv i Gaza, har han blant annet gitt følgende svar:

- Ja, jeg støtter Israels rett til å forsvare seg mot angrep og derfor støtter jeg også Israels forsvarskrig mot terroristorganisasjonen Hamas.

• Stortingsrepresentant og partiets nestleder Per Sandberg, som overfor NRK onsdag slo fast:

- Den eneste måten å frigjøre og trygge det palestinske folket på, er å frigjøre dem fra Hamas.

I en kronikk til NRK Ytring torsdag skriver han også: «Verken denne eller forrige regjering var balansert nok i Israel-Palestina konflikten. Holdningene har vært bedre under Frp-H-regjeringen, men utenriksministerens rolle er den samme».
  - Svak leder Huitfeldt mener Frp-erne gir et ensidig forsvar av Israel - i grell kontrast til Børge Brendes (H) og alle andre europeiske regjeringers mer balanserte linje.

- Men det er ikke regjeringsmedlemmer som har sagt dette, men stortingspolitikere?

- Når Siv Jensen, som er stedfortredende statsminister og leder for et stort regjeringsparti, forholder seg taus om dette, sår det tvil om hva Frp og regjeringen mener. Hun må vise lederskap, og avklare om hun fullt og helt har tillit til Brende eller om hun støtter sine egne tillitsvalgte - for avstanden er stor. Fraværet av denne avklaringen så langt vitner om en svak leder, som er redd sine egne tillitsvalgte.

- Det tok noen dager før Brende kunne slå fast at Israels militære offensiv er uproporsjonal. Jeg er redd denne splittelsen gjør at han ikke vil få gjennomslag for relativt moderate synspunkter i regjeringen, fortsetter Huitfeldt.

Siv Jensen på sin side sier at utenriksministeren uttaler seg på vegne av regjeringen, og at han gjort dette på en balansert måte, i tråd med regjeringsplattformen.

- Norge har fordømt rakettangrepene på Israel fra Hamas og nå senest i dag angrepene fra Israel på en FN-skole i Gaza, sier Jensen.

- Jeg har forventet mer av Ap, Huitfeldt og ikke minst lederen av utenrikskomiteen. Huitfeldt må passe seg så hun ikke bryter med den lange tradisjonen som er knyttet til det viktige vervet som leder av denne komiteen, sier Jensen.

ANGREPET: Siv Jensens lederskap angripes av Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ANGREPET: Siv Jensens lederskap angripes av Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer