Dundret inn i veikryss på rødt lys

Sjåføren i City Train ga blanke i trafikkreglene og ga gass inn i et trafikkert veikryss med 13 passasjerer om bord. Sjåføren selv hevder han kjørte på gult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bilist i Kristiansand fanget hendelsen på et videokamera som er fastmontert i bilen. Sjåføren som filmet hendelsen ventet på grønt lys i krysset Vestre Strandgate og Bryggebakken i Kristiansand fredag 23. august.

Var du passasjer på toget da det skjedde? Tips oss! Send SMS til 2400 eller ring 24 00 00 00.

I det lokomotivet passerer fotgjengerfeltet ved Ernst, er lyset i Vestre Strandgate allerede i ferd med å bli grønt. City Train-sjåføren krysser fire felt i full fart før han blir tatt igjen av sjåføren som roper til han gjennom bilvinduet (se video).

- Kjørte på gult Daglig leder i City Train, Vidar Haugedal, sier han har snakket med sjåføren som nekter for å ha kjørt på rødt lys. Toget kjører runder i Kristiansand for turister som ønsker å se byen.

- Han mener selv at han ikke kjørt på rødt lys, men på gult, sier Haugedal.

Videoen viser at han er godt inne i krysset da lyset skifter fra rødt og gult til grønt for kryssende trafikk. På dette tidspunktet er lyset mest sannsynlig rødt i retningen City Train-toget kommer fra, mener Statens Vegvesen.

- Han mener at han kjørte på gult lys. Det er ikke ulovlig. I dette tilfellet valgte han å kjøre på gult lys i stedet for å stoppe midt i krysset fordi han allerede var i fart, sier Haugedal.

- Er det forsvarlig å kjøre sånn med et 18 meter langt kjøretøy med 13 passasjerer?

- Det er i hvert fall ikke ulovlig. Ut over det vil jeg ikke diskutere dette, sier Haugedal.

- Svært trafikkfarlig Terje Bekker, områdeleder i Statens vegvesen Agder, reagerer på kjøringen.

- Slik jeg kan se det virker det svært sannsynlig at bytoget i denne situasjonen kjører på rødt. Han har en posisjon i krysset når lyset har skiftet fra gult til grønt at så ser ut til å være tilfelle. Farten inn mot krysset er stor og det kan se ut som om farten er så stor at det har vært  vanskelig å stanse i tide til rødt lys, sier Bekker til Dagbladet etter å ha sett videoen.

Bytoget hadde 13 passasjerer da det kjørte inn i krysset.

- Kjøring på rødt lys er jo i enhver henseende svært trafikkfarlig. Å kjøre «på gult» er etter min oppfatning i seg selv farlig atferd med et slikt kjøretøy grunnet lengden og det faktum at passasjerene er spesielt utsatt, sier Bekker.

- Spesielt ansvar Roar S. Larsen, konstituert sjef i Utrykningspolitiet sier sjåfører med førerkortklasse D (buss), som frakter passasjerer, har et spesielt ansvar i trafikken.

- En bussjåfør har et spesielt ansvar overfor sine passasjerer. Det er viktig å vise varsomhet og aktsomhet i trafikken. Enhver som ferdes på veien må følge de reglene som er, uten at jeg  vil kommentere denne saken spesielt, sier Larsen.

For å føre en motorvogn med over åtte passasjerer må man ha førerkort klasse D og ha fylt 24 år, opplyser Statens vegvesen.

Finn Ole Haugedal, styreleder i City Train, mener det er feil å si at sjåføren gjorde noe galt.

- Våre sjåfører er dyktige og det er fullstendig feil å fremsette dette som at toget raser inn i krysset på rødt lys, skriver Haugedal i en e-post til Dagbladet.

Dundret inn i veikryss på rødt lys