Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki Moon under klimatoppmøtet i Durban. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/SCANPIX
Jens Stoltenberg og FNs generalsekretær Ban Ki Moon under klimatoppmøtet i Durban. Foto: REUTERS/Mike Hutchings/SCANPIXVis mer

- Durban et viktig skritt i riktig retning

Realistisk sett den beste avtalen vi kunne få, mener Jens Stoltenberg etter klimatoppmøtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er realistisk sett den beste avtalen vi kunne få. Vi er selvsagt ikke i mål, men innsatsen på overtid ga resultater, sier statsminister Jens Stoltenberg etter klimatoppmøtet i Durban.

- Norge presset på for en enda sterkere avtale, men vi skal glede oss over ethvert skritt i riktig retning, sier statsministeren.

For første gang har India, Kina og USA gått med på utslippskutt i en framtidig juridisk bindende avtale, trekker Stoltenberg fram. Den skal fremforhandles innen 2015 og tre i kraft i 2020.

- Det er svært viktig at land med raskt voksende økonomier åpner for bindende utslippskutt. At Kina bidro til en slik løsning er et godt tegn, og det fortjener anerkjennelse. Det er avgjørende med kinesisk medvirkning til globale avtaler, og vi skal også merke oss deres økende satsing på fornybar kraft og mer klimavennlig teknologi, sier statsministeren.

Kyotoprotokollen forlenges med fem år og det etableres et grønt fond for finansiering av klimatiltak i utviklingsland.

- Norge har vært en pådriver i arbeidet med det grønne fondet, og jeg er glad for at dette nå blir en del av løsningen, sier Jens Stoltenberg.

(NTB)