Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Durek kan få healing-statsstøtte i Norge

Healere som Durek Verrett kan få momsfritak i Norge. Det mener Ingvild Kjerkol (Ap) det må bli slutt på.

SELVERKLÆRT SJAMAN: Amerikanske Durek Verrett er Prinsesse Märtha Louise sin nye kjæreste. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Durek Verrett beskriver seg selv som en «begavet healer», ifølge sin egen hjemmeside. Dersom Märtha Louises nye kjæreste flytter til Norge, vil han ha mulighet til å melde seg inn i en av tre offentlig godkjente organisasjoner.

Norsk Spiritualist Forening kan være et alternativ. De har 94 registrerte healere og det gir noen rettigheter andre selvstendig næringsdrivende ikke har.

Som Norsk Spiritualist Forening selv skriver på sin egen hjemmeside:

«Registrerte healere kan ha momsfritak på healing!»

Både Senterpartiet og Høyre har de siste årene luftet tanken om å fjerne momsfritaket og Arbeiderpartiet foreslo det i fjor høst - men ble nedstemt på Stortinget.

- Subsidiering

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet skulle gjerne tatt inn moms fra Bowen-terapeuter, som påstår at deres behandling gir god effekt på barnløshet, homøopater, som mener vann har hukommelse, og andre alternative behandlere.

Og bruke pengene på noe helt annet.

- Vi mener helsekronene vi bruker skal gå til helsehjelp som har dokumentert effekt. Alternativ behandling har i dag momsfritak som etter grove estimater gir tapte skatteinntekter på 180 millioner kroner. De pengene kunne blitt brukt på jordmødre og fastleger - som er godt dokumentert helsehjelp, sier Kjerkol.

Kjerkol presiserer at hun har veldig lite kunnskap om Dureks praksis og at de som ønsker å orientere seg mot alternative behandlingsformer skal få lov til å benytte seg av dem, men da uten at staten indirekte sponser behandlingene.

- Vi mener det er feil bruk av offentlige ressurser- det er en subsidiering, sier Kjerkol og kaster ballen videre til helseministeren - som sikkert kunne brukt millionene i det ordinære helsevesenet.

- Jeg mener helseministeren burde sett på hele dette feltet og hva alternativregisteret bidrar med både overfor pasienter og forbrukere. Vi kunne tenkt oss å bruke de pengene annerledes, sier Kjerkol.

- Religiøs virksomhet

Det norske regelverket for alternativ behandling er blitt til i samarbeid med myndighetene.

Allerede i 2001 fikk alternative behandlere momsfritak. I 2003 stiftet norske helsemyndigheter paraplyorganisasjonen Saborg for alternative behandlere. Saborg var også fullfinansiert av staten de første tre årene etter at den nye loven om alternativ behandling trådte i kraft i 2004.

Til gjengjeld har alternative behandlere et ganske strengt regelverk å forholde seg til. De får ikke bruke diagnoser fra medisinen, de kan ikke fortelle suksesshistorier, de får ikke si at de kan helbrede sykdom.

Kjetil H. Johannessen er enhetsterapeut og leder i Saborg. Han tror Durek Verrett ville fått problemer med nettopp det norske regelverket.

- Når Durek arbeider i Norge, må han forholde seg til norsk lov. Da kan han ikke si at han behandler alvorlig sykdom, sier Johannessen, og henviser til at Durek har

- Er oppmerksomheten rundt Durek positivt eller negativt for ryktet til alternative behandlere i Norge, slik du ser det?

- Dureks arbeide grenser inn mot religiøs virksomhet, og det ligger utenfor Saborgs arbeidsområde, svarer Johannessen.

FEM PÅ GATA: Dagbladet TV spurte mennesker på gata hva de synes om Märthas nye kjæreste. Video/reporter: Ingebjørg Iversen / Dagbladet. Vis mer

- Avlaster helsevesenet

- Hvorfor bør dere som er alternativbehandlere få momsfritak?

- Fordi vi i betydelig grad avlaster helsevesenet. Når en million av Norges befolkning jevnlig benytter alternativ behandling, er det fordi brukerne har god effekt av behandlingene. Omfang av bruken og tilbakemeldinger fra brukere og terapeuter, bekrefter dette. Mange terapeuter samarbeider også godt med offentlig helsepersonell, sier Johannessen.

Saborg-lederen mener også at det ikke nødvendigvis er så enkelt som at alternativ medisin ikke er dokumentert - og den medisinen som tilbys i det offentlige helsevesenet har veldokumentert effekt.

- Det er en myte at offentlig behandlingspraksis hviler på «gullstandarden» når det gjelder dokumentasjon, sier Johannessen.

Johannessen viser til en studie publisert i vår der det kommer fram at kun åtte prosent av behandlingene som anbefales pasienter med hjerte- og karsykdommer bygger på solid klinisk forskning. Saborg-lederen viser videre til følgende sitat:

- Vi mangler gode bevis for effekten av behandlinger vi tilbyr. Det er et kjempeproblem, innrømmet professor og overlege Anders Perner på akutten på Rigshospitalet i København til sundhedspolitisktidsskrift.dk.

Vil ha journalføring

Tallet på 180 millioner kroner i tapte momsinntekter for staten stammer fra Fritankes beregning.

- Halvparten av organisasjonene de regner med er ikke registrert for momsrefusjon. Regnestykket forutsetter at det ikke betales moms på alternativ behandling i det hele tatt, sier Johannessen.

Én ting er Johannessen og Kjerkol enig i. Dagens system er ikke perfekt. Mens Kjerkol og Arbeiderpartiet ønsker å legge på moms og gjøre det tydeligere at behandlingene som tilbys innenfor det alternative universet ikke har dokumenterte effekter på samme måte som i skolemedisinen, ønsker Saborg-lederen flere krav fra myndighetene.

- Den seriøse delen av bransjen har i mange år etterlyst en endring av registerforskriften. De viktigste endringene vi ønsker er faglige krav for å kunne registrere seg og plikt til journalføring. Dette vil stimulere til solide utdanninger og økt profesjonalitet. Og et resultat av dette igjen er økt pasientsikkerhet, sier Johannessen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!