Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dusinvis familier nekter å la seg evakuere etter «tusenårsregnet»

- Jeg har trening i å overleve og nok øl for et år, sier lærer Brian Shultz (38), som ikke klarte å overbevise kona om å bli igjen i katastrofeområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fem mennesker er bekreftet omkommet i storflommen i den amerikanske delstaten Colorado, men dette tallet kan øke dramatisk i dagene framover. Så langt er over 500 ikke gjort rede for og myndighetene frykter at flere av disse er døde, selv om mange av de savnede trolig bare er ute av stand til å kommunisere med omverdenen.

Enkelte steder har opplevd over 380 mm regn og mer er i vente. Meteorolog Jeff Masters ved Weather Underground sier at det er snakk om «tusenårsregn», altså at det statistisk skjer én gang per tusen år. 

Byen Boulder er en av de som er hardest rammet.

- Faren er ikke over. Vi er ikke ute av tunnelen ennå; situasjonen er kritisk. Jeg har aldri sett noe liknende i løpet av mine 35 år i jobben, sa politisjef Mark Beckner i byen Boulder til thedenverchannel.com i går. 

Redningsarbeidere kommer nå fram til isolerte landsbyer som har vært avskåret fra omverdenen på grunn av de store vannmassene. De ber nå beboere om å akseptere evakuering.

- Bli med oss nå eller vær forberedt på flere uker i isolasjon uten elektrisitet, vann og livsnødvendige forsyninger, er budskapet til redningsarbeiderne, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Øl i et år Nasjonalgarden støttet av helikoptere og lastebilkonvoyer er klare til å evakuere, men flere titalls mennesker nekter å bli med til tross for at de lever i et katastrofeområde. I Jamestown ble mange familier igjen for å passe på husene sine, til tross for at myndighetene advarte mot at det kan ta lang tid før muligheten for evakuering kommer igjen.

Lærer Brian Shultz (38) lot seg evakuere - under tvil.

DRAMATISK: En kvinne bærer sine to små barn i sikkerhet. Totalt er over 11 000 kvadratkilometer oversvømt i Colorado. Foto: Jeremy Papasso / Daily Camera / AP / NTB Scanpix
DRAMATISK: En kvinne bærer sine to små barn i sikkerhet. Totalt er over 11 000 kvadratkilometer oversvømt i Colorado. Foto: Jeremy Papasso / Daily Camera / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville egentlig bli igjen. Jeg kunne i hvert fall overlevd i et år. Jeg har god trening i å overleve ute i naturen, sier Brian til AP, og legger til at hans private lager med øl sannsynligvis ville holdt hele året.

Mange nekter evakuering Sittende ved et evakueringssenter lekte han fortsatt med tanken på å traske tilbake i katastrofeområdet.

- Jeg kan klare å ta meg tilbake, da kan jeg være hjemme og jeg klarer meg. Jeg vil heller være i mitt eget hjem enn å bo hos fremmede, sier 38-åringen videre, uten at han klarer å overbevise kona Meagan Harrington som forteller at ti av naboene deres ble igjen.

Hundrevis av familier har mistet alt de eier i flommen. President Barack Obama erklærte Colorado for katastrofeområde i går noe som utløser føderal hjelp til dem har som er rammet.

Redningsarbeidet pågår nå for fullt. Nærmere 500 mennesker ble fløyet ut med helikopter i går, i tillegg blir mange reddet med båter som kan komme seg inn til avskårede områder.

STORE SKADER: Man vil først få oversikt over de materielle skadene når vannmassene har trukket seg tilbake, men allerede nå kan man slå fast at det er skader for hundrevis av millioner dollar. Her skulle egentlig jernbanen gått ... Foto: Cliff Grassmick / Daily Camera / AP / NTB Scanpix
STORE SKADER: Man vil først få oversikt over de materielle skadene når vannmassene har trukket seg tilbake, men allerede nå kan man slå fast at det er skader for hundrevis av millioner dollar. Her skulle egentlig jernbanen gått ... Foto: Cliff Grassmick / Daily Camera / AP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling