DUSØR: Én million euro utloves til den som får den bosniske eks-generalen Ratko Mladic fanget. Foto:  AFP PHOTO / ALEXA STANKOVIC
DUSØR: Én million euro utloves til den som får den bosniske eks-generalen Ratko Mladic fanget. Foto: AFP PHOTO / ALEXA STANKOVICVis mer

Dusør: 9,5 millioner kroner

Til den som sørger for at krigsforbryteren Ratko Mladic blir tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Etterlysningsplakater med bilder av den tidligere serbiske generalen Ratko Mladic er klistret opp på samtlige politistasjoner og grensestasjoner i Serbia i dag, melder nyhetsbyrået AP.

Folkemord
Det blir utlovet dusør på en million euro, eller nær 9,5 millioner kroner, til den som medvirker til at krigsforbryteren blir fanget. Politiet intensiverer med det jakten på Mladic som er siktet for folkemord.

Etterlysningsplakatene viser bilder av Mladic både i uniform og i sivile klær. Politiets initiativ kommer som følge av at den serbiske regjeringen i 2007 besluttet å utlove belønning til den som gir informasjon om hvor eks-generalen befinner seg.

Ratko Mladic er siktet for folkemord i forbindelse med massakren i Srebrenica i 1995, da serbiske styrker drepte rundt 8000 muslimer. han er også siktet for folkemord i forbindelse med beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1995. Rundt 10 000 mennesker skal ha blitt drept i denne perioden.

Også krigsforbryteren Goran Hadzic figurerer på etterlysningsplakatene. For Hadzic er dusøren satt til 250 000 euro, eller nær 2,4 millioner kroner.

Internasjonalt press
Mladic og Hadzic er nå de eneste krigsforbryterne fra tidligere Jugoslavia som fremdeles er på frifot og som skal utleveres til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Det har vært et sterkt internasjonalt press på Serbia for å få Mladic stilt for retten. Mange mener at et EU-medlemsskap for Serbia vil avhenge av at Mladic blir utlevert.