Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dusørjegere i hulekrig

Soldatene stormer opp de snøkledde fjellene ved Tora Bora og inn i hulene. - Når vi finner bin Laden, må USA gi oss dusøren på 225 millioner, sier en kommandant. Så langt har de bare funnet lik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror bin Laden har dratt til Spin Ghar-fjellene i vest, sier Mohammad Amin som er talsmann for de framrykkende styrkene.

En annen mulighet er Milawa-hulene halvannen mil nord. Lokale kommandanter forteller til Washington Post at dette nå er bin Laden-krigernes hovedbase. Amerikansk etterretning anslår at 2000 al-Qaida-soldater oppholder seg i Tora Bora og Milawa. Skrekkscenariet er at disse kontrollerer kjemiske og biologiske våpen som de vil bruke når fienden kommer for nær.

En høytstående etterretnings-offiser sier til Washington Times at Osama bin Laden ifølge deres opplysninger befinner seg i området. Pentagon bekreftet i dag at amerikanske spesialstyrker er i området og hjelper til i bin Laden-jakta. De lar afghanerne ta seg av sammenstøtene med al-Qaida, men de kommer med råd og peker ut mål for amerikanske bombefly.

Kriger om «Ørneredet»

Den siste uka har B-52-flyene hatt utallige tokt mot Tora Bora og al-Qaida-stillingene i området. I hele natt og i dag slapp flere titalls krigsfly 110- og 225-kilos bomber over området. Eksplosjonene etterlater enorme søyler av røyk og støv, og i Jalalabad seks mil unna merker innbyggerne at det rister i vinduene når bombene treffer.

Tross kraftige amerikanske luftangrep og afghanske bakkeangrep, holder al-Qaida stand. Stammekrigerne klarer ikke å dytte fronten nærmere Tora Bora, og de innrømmer at de undervurderte motstanden. Sykehuset i Jalalabad forteller til nyhetsbyrået AP at de har fått inn en offiser og fem soldater som ble skadd i et bakholdsangrep.

Kommandanter ved fronten sier i kveld til CNN at de har sårede som ligger og venter på hjelp, men at de ikke tar sjansen på å hente dem før nattemørket kommer. Like bortenfor sitter noen bønder og kikker mens skytset fyker fram og tilbake over åskammene. De gliser til hverandre når de ser røyksøylene slå opp fra dalsøkkene. Det er ikke første gang krigsherrene kjemper om Tora Bora - det legendariske «Ørneredet».

Andre nyheter fra Afghanistan

USA forventer at andre land betaler gjenoppbyggingen av Afghanistan etter ni ukers bombing.

Les mer om amerikanerne som mener de har hatt store nok utgifter i Afghanistan.

FNs sikkerhetsråd gikk torsdag enstemming inn for avtalen om et overgangsstyre i Afghanistan, men vil bruke mer tid på spørsmålet om en flernasjonal sikkerhetsstyrke.

Les mer om planen som skal sikre freden.

Kandahars fall betyr at Talibanregimet har trukket sitt siste sukk. Taliban vil begynne levere inn våpnene fredag, sier bevegelsens talsmann.

Les mer om den omstridte overgivelsen.

I ni uker har han manet sine religiøse soldater til å kjempe til siste mann. Nå er Mulla Omar rede til å gi opp Kandahar for å sikre seg selv amnesti.

Les mer om verdens hemmeligste leder.

BOMBER USTANSELIG: En soldat går på F-18-flyene som står oppstilt på USS Theodore Roosevelt. Etter to måneders bombing er Taliban iferd med å overgi seg. Al-Qaida holder fortsatt stand.Foto: SCANPIX/REUTERS
SÅRET: To stammekrigere får besøk av slektninger på sykehuset i Jalalabad. De ble såret under skuddveksling med al-Qaida ved Tora Bora.Foto: SCANPIX/EPA
SKUDDHOLD: To kilometer unna al-Qaida-stillingene fyrer soldatene løs med sine gamle russiske stridsvogner.Foto: SCANPIX/EPA
HARD MOTSTAND: Anti-Taliban-soldatene klarer foreløpig ikke å dytte fronten nærmere Tora Bora-hulene. De venter på at amerikanske bombefly skal utradere så mye av fienden som mulig før de selv stormer fram.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart