Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dustete nazimiljø i Norge

- Norske nynazister er stort sett uten egne meninger, noe som gjør det lett for lederne i miljøet å manipulere dem, sier «Ivan». 23-åringen orker ikke mer av det han kaller et «dustete» miljø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet stoppet nazimarsjen i Oslos. Men det hindrer dem ikke å markere seg. «Ivan» anslår at i underkant av 200 nynazister vil delta på et naziarrangement i Norge neste lørdag. Selv kommer han ikke til å delta.

- Vi venter to busser fra Sverige, én fra Danmark og drøye 20 nynazister fra Tyskland. Festen vil bli holdt utenfor Oslo. Den offisielle søknaden er bare et vanlig «røykteppetriks», sier «Ivan» til Dagbladet.

Farlige ledere

- I Norge er det bare en gjeng med gutter som drikker øl, hører på nazimusikk og skriker «sieg heil», sier «Ivan» om miljøet han kom inn i allerede som 13-åring.

- Jeg var overbevist nasjonalsosialist, og kom i kontakt med folk med samme meninger som meg. Mange var nok typisk tapere.

De siste årene har det vært nesten stopp i antallet nye medlemmer, men den nye generasjonen nazister er farligere.

- De gjør nesten alt lederne forteller dem. De skjønner ikke forskjell på rett og galt, mener 23-åringen.

«Ivan» har hatt tett kontakt med både svenske og norske nynazister.

- Svenskene er bedre organisert og mye mer effektive enn det norske miljøet. En del norske nynazister har gått i «skole» hos svenskene for å få mer fart på tingene, men lite har skjedd, sier «Ivan».

Han forteller at det er to personer som krangler om å styre nazimiljøet i Norge.

- Det er mye snakk om å drepe utvalgte personer, men når de konkrete planene skal legges, så faller alt i fisk, sier 23-åringen.

Lite miljø

Ifølge «Ivan» er det under 200 personer som kan kalles nynazister i Norge.

- Vi får penger til drift av en del gamle nazister. Det største enkeltbidraget jeg fikk var på over 100000 kroner, sier «Ivan».

- Hvorfor dropper du ut?

- Jeg begynte bare å tenke litt mer fornuftige tanker. Skjønte ikke helt hva jeg hadde brukt de siste åra på. Alt er jo egentlig bare tull, sier «Ivan».

AVHOPPER: «Ivan» orket ikke mer av det «dustete miljøet» og hoppet av.