HORUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Dutert... Vis mer

Duterte kalte Obama en «horunge». Nå beklager han at det ble oppfattet som et personangrep

Filippinenes president viser anger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama avlyste mandag det planlagte møtet med Filippinenes president Rodrigo Duerte etter å ha blitt kalt «horunge».

De to skulle etter planen møtes på Laos i morgen under et regionaltoppmøte.

Angrer

Men nå angrer Duterte sine krasse ord mot Obama. Han beklager at hans uttalelse ble oppfattet som et personangrep på Obama, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Selv om den umiddelbare årsaken til mine sterke kommentarer var visse pressespørsmål som framkalte bekymring og vonde følelser, så beklager vi også at det fremstod som et angrep på den amerikanske presidenten, heter det i en pressemelding fra Duterte.

Det var da Duterte skulle gå ombord på sitt fly fra Filippinen tidligere i dag at de tunge ordene falt. Duterte ble da spurt om hvordan han skulle forklare de mange narkotikarelaterte drapene på Filippinene med ham som president, dersom Obama skulle presse ham på det.

- Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet, sa Duterte rettet mot Obama.

- En fargerik fyr

Duterte har gjort det klart at USA og president Obama ikke skal blande seg inn i hans krig mot narkotika, som FN mener involverer lovløse likvideringer.

- Åpenbart, er han en fargerik fyr, sa Obama om Dutertes uttalelse, ifølge Associated Press.

Den amerikanske presidenten før avlysningen at han ønsket konstruktive samtaler med Duterte. Men nå blir det altså ingen samtaler.

Kalte ambassadør «homo»

Det er ikke første gang den kontroversielle presidenten, kjent for en usedvanlig hard hånd mot kriminelle, slenger med leppa.

I august kalte Duterte USAs ambassadør til Filippinene, Philip Goldberg, for «homo». Også Goldberg ble kalt «en sønn av en hore» av Duterte, som også gjorde det klart at den amerikanske ambassadøren gjorde ham forbanna.