ØSTENS TRUMP: Filippinenes president, Rodrigo Duterte, under en pressekonferanse i forrige uke. FOTO: Reuters / NTB Scanpix. 
ØSTENS TRUMP: Filippinenes president, Rodrigo Duterte, under en pressekonferanse i forrige uke. FOTO: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Duterte: Løsepenger kan ha blitt betalt for Sekkingstad

Nordmannens bror sier familien ikke kjenner til det. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løsepenger kan ha blitt betalt til Abu Sayyaf-geriljaen som har bortført nordmannen Kjartan Sekkingstad, antyder Filippinenes president Rodrigo Duterte.

Duterte sa torsdag under en pressekonferanse at det er blitt betalt løsepenger, men kunne ikke slå fast om løsepengene gjelder Sekkingstad.

Filippinske GMA News påpeker at det er usikkerhet rundt størrelse på beløpet, hvem som skal ha betalt, og om det dreier seg om penger for å få løslatt Sekkingstad.

Sekkingstads bror, Odd Kåre Sekkingstad, sier til Bergensavisen at familien ikke kjenner til at det skal ha blitt betalt løsepenger for Kjartan Sekkingstad.

Gissel drept

Tidligere på dagen opplyste den filippinske hæren at det onsdag ble funnet et avkuttet hode som tilhørte filippineren Patrick Jhames Almodavar som var holdt fanget av islamistgruppen Abu Sayyaf. Hodet var pakket inn i en plastpose.

GISSEL: Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble kidnappet 22. september i fjor. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office.
GISSEL: Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble kidnappet 22. september i fjor. Foto: EPA/Eastern Mindanao Command Public Information Office. Vis mer

Det makabre funnet ble gjort i veikanten i en landsby på øya Jolo rundt 1.000 kilometer sør for hovedstaden Manila, opplyser major Filemon Tan.

Almodavar ble bortført av ekstremistgruppen 16. juli. Det ble satt fram krav om 1 million pesos, eller rundt 175.000 korner. I forrige uke sendte den militante gruppen ut et videoopptak der Almodavar ba for sitt liv.

– Løsepenger uaktuelt

I april og juni ble to canadiske gisler halshugget etter at krav om løsepenger ikke ble oppfylt. Canadierne ble bortført sammen med Sekkingstad i september fjor.

Sekkingstad holdes fortsatt fanget, og det er antatt at han også befinner seg på Jolo, sammen med gisler fra Malaysia, Nederland og Filippinene.

Utenriksminister Børge Brende har tidligere sagt at det er uaktuelt å betale løsepenger til islamistene for å få Sekkingstad løslatt.

(NTB)