HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe ... Vis mer

Duterte ut mot USAs president. Nå avlyser Obama møtet

Bråk mellom USA og Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama avlyser det planlagte møtet med Rodrigo Duterte etter å ha blitt kalt «horeunge» av den filippinske presidenten, ifølge flere nyhetsbyråer, blant annet Associated Press.

De to skulle etter planen møtes på Laos i morgen under et regional toppmøte.

Det var da Duterte skulle gå ombord på sitt fly fra Filippinen tidligere i dag at de tunge ordene falt. Duterte ble da spurt om hvordan han skulle forklare de mange narkotikarelaterte drapene på Filippinene med ham som president, dersom Obama skulle presse ham på det.

- Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet, sa Duterte rettet mot Obama.

2000 drap

Mer enn 2000 mistenkte narkotikaforbrytere er drept siden Duterte tok over presidentembete i slutten av juni i år. Også mange rusmisbrukere er tatt av dage.

- Jeg er president i en suveren stat, og det er lenge siden vi sluttet å være en koloni. Jeg har ingen herre bortsett fra det filippinske folk, sa Duterte videre før han satt seg inn i flyet.

Duterte har gjort det klart at USA og president Obama ikke skal blande seg inn i hans krig mot narkotika, som FN mener involverer lovløse likvideringer.

- Åpenbart, er han en fargerik fyr, sa Obama om Dutertes uttalelse, ifølge Associated Press. Den amerikanske presidenten sa tidligere i dag før avlysningen at han ønsket konstruktive samtaler med Duterte. Men nå blir det altså ingen samtaler.

FN-krangel

FN, ved spesialrapportør for menneskerettigheter, Agnes Callmard, ytret ønske om å besøke Filippinene for å undersøke de mange anklagene om at politiet begår utenomrettslige likvideringer i Dutertes krig mot narkotika.

Men i august ble gjort klart av Dutertes talsmann at hun ikke var ønsket.

Duterte opplyste at han i stedet for å være en del av FN-samarbeidet kunne tenke seg å danne en egen organisasjon sammen med Kina og andre land. Dette ble tolket som om han ønsket å trekke seg fra FN. I et intervju med lokale medier noen dager seinere, sa han at det hele bare var en spøk.

Under valgkampen lovet Duterte å drepe 100.000 kriminelle.

Det er ikke første gang den kontroversielle presidenten, kjent for en usedvanlig hard hånd mot kriminelle, slenger med leppa.

I august kalte Duterte USAs ambassadør til Filippinene, Philip Goldberg, for «homo». Også Goldberg ble kalt «en sønn av en hore» av Duterte, som også gjorde det klart at den amerikanske ambassadøren gjorde ham forbanna.

Blitt sammenliknet med Trump

De siste dagene har det dukket opp rykter om at det planlegges et attentat mot Duterte (71), som har gått til krig mot narkotikahandel i landet, skriver nyhetsbyrået Reuters. «Krigen» mot narkotika og kriminalitet har så langt krevd over 2 000 menneskeliv siden han tok over makta 30. juni.

De mange kontroversielle utsagnene har fått mange til å sammenligne han med republikanernes presidentkandidat i USA, Donald Trump. Internasjonale medier har gitt Duterte kallenavn som «Filippinenes Trump» og «Duterte Harry» - etter Clint Eastwoods legendariske karakter som tok loven i egne hender.

Flere har sagt at sammnelikningen ikke stemmer, nettopp fordi Duterte er så veldig mye verre enn Trump.