Filippinene og USA

Dutertes sjokkbudskap til Obama: - USA har tapt nå

Presidenten bryter med stormakten, samtidig som han sier at det er «Kina, Filippinene og Russland mot verden».

BRYTER MED USA: Rodrigo Duterte sier at landet han styrer kommer til å gå nye veier i framtida.  AFP PHOTO / Saul LOEB AND MANMAN DEJETO
BRYTER MED USA: Rodrigo Duterte sier at landet han styrer kommer til å gå nye veier i framtida.  AFP PHOTO / Saul LOEB AND MANMAN DEJETOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag uttalte Rodrigo Duterte at han ville bryte sitt militære og økonomiske samarbeid med USA.

Budskapet til den filippinske presidenten ble møtt med applaus fra tilhørerne i Beijing, en entusiasme han neppe kan vente fra amerikansk hold.

Særlig ikke etter at han utdypet budskapet sitt under en forretningskonferanse i den kinesiske hovedstaden.

- USA har tapt nå. Jeg har gått vekk fra amerikansk ideologi, og kanskje jeg vil reise til Russland og fortelle ham at det er oss tre mot verden. Kina, Filippinene og Russland, sa Duterte, ifølge CNN.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

Har stått sammen mot Kina

Kanalen skriver at valget til den tidligere Davao-borgermesteren har skapt en alvorlig hodepine for USA. Filippinene har lenge vært en viktig handelspartner og regional alliert for supermakten.

De to landene har også samarbeidet om sikkerhet i havområdene rundt Filippinene - med sikte på å hindre Kina i å ekspandere sitt territorium i Sørkinahavet.

Dette samarbeidet står nå tilsynelatende i fare, samtidig som Duterte er i nettopp Kina for å underskrive milliardavtaler, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået omtaler et Washington som har reagert med vantro.

- Vi må be om en forklaring på hva Duterte egentlig mente da han sa at han ville bryte med USA. Hva dette egentlig innebærer er ennå uklart, sa John Kirby, talsmann for landets utenriksdepartement, ifølge Reuters.

Sjokkerte USA

De seneste uttalelsene til Duterte er ikke det første budskapet den tidligere Davao-borgermesteren har rettet mot USA.

I forbindelse med et planlagt møte mellom han og Barack Obama i Laos, sa Duterte følgende om hvordan han ville reagere dersom Obama kommenterte Filippinenes krig mot narkotika:

- Man må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. Din horunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: R... Vis mer

Narkotikakrig

Duterte har hatt en svært aggressiv retorikk mot narkotikabrukere og langere etter at han ble president i juli.

Innen månedskiftet oktober hadde narkotikakrigen krevd 3600 menneskeliv, noe som har ført til skarp internasjonal kritikk.

Blant aktørene som har gått til angrep på Duterte er FN og USA. De anklaget ham for å oppmuntre til drapene utført av såkalte «dødsskvadroner».

Avviser skyld

Dødsskvadronene er bevæpnede mennesker som tar loven i egne hender for å straffe lovbrytere, og andre personer de ønsker å drepe.

- Vi ber om at de filippinske myndighetene beskytter målene for disse henrettelsene. Påstander om en krig mot ulovlig narkotikahandel fritar ikke Filippinene fra sine internasjonale rettigheter, sa Agnes Callamard, talsperson for FN, ifølge CNN.

Presidenten har på sin side avvist noen involvering i drapsbølgen, og avfeid anklagene om politidrap som handlinger begått i selvforsvar.

- Kanskje vi bare skal forlate hele FN, uttalte Rodrigo Duterte i etterkant av beskyldningene fra organisasjonen.