Dutroux endelig for retten

For åtte år siden ble seks belgiske jenter kidnappet og misbrukt på det grusomste. Bare to slapp fra marerittet med livet i behold. I dag startet rettssaken mot den antatte hovedmannen Marx Dutroux (47).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig startet en av Europas mest oppsiktsvekkende rettssaker gjennom tidene. Belgiske Marx Dutroux (47) står i øyeblikket tiltalt for bortføring og seksuelt misbruk av seks unge kvinner og småjenter, og for drap på fire av dem.

De tre medtiltalte - Dutrouxs eks-kone Michelle Martin (44), Michel Lelievre (32) og Michel Nihoul (62) - er tiltalt for medvirkning til bortføring.

«Redselens hus»

Det var i «redselens hus» i småbyen Charleroi at Dutroux og banden hans skal ha holdt Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) og Laetitia (14) innesperret som sexslaver i ulike perioder i 1995 og 1996.

De to siste ble funnet i live, mens Julie og Mélissa døde av sult. An og Eefje ble myrdet.

Dutroux er også tiltalt for drap på sin tidligere venn Bernard Weinstein.

Streng sikkerhet

Først nå - åtte år seinere - kommer den uhyrlige saken opp for retten. Bak et massivt sikkerhetsoppbud kunne Belgias mest forhatte mann i dag føres inn i den nye rettsbygningen i byen Arlon.

Der startet arbeidet med å velge ut de tolv medlemmene av juryen som til slutt skal finne Dutroux «skyldig» eller «ikke skyldig» i henhold til den omfattende tiltalen.

Utenfor ventet et enormt presseoppbud. Minst 1340 journalister fra store deler av verden er i Belgia for å dekke saken. Disse er akkreditert i anledning rettssaken, men kun et fåtall har fått plass inne i rettssalen.

Utenfor kokte det i pressekorpset da de enkelte rettsaktørene ankom bygningen. Saken vakte enorm oppsikt på nittitallet, og den lenge etterlengtede rettssaken opptar belgierne.

Skandaler

Da Dutroux-saken ble kjent, utløste den et jordskjelv av reaksjoner i Belgia. Ikke minst etter at det viste seg at Dutroux var tidligere sex-dømt, at politiet lenge hadde hatt mistanke til banden, og at minst to av småjentene kunne ha vært reddet under en tidligere politiundersøkelse.

Vanlige belgiere raste mot rettssystemet, og skandalen ble ikke mindre da Dutroux rømte fra fengselet i 1998.

Han ble tatt noen få timer seinere, men saken førte likevel til justis- og innenriksministerens avgang.

- Skylder på andre

Den tidligere elektrikeren Marc Dutroux skal ha innrømmet at han kidnappet småjentene, men nekter for å ha drept dem. Han legger i stedet skylden på de andre tiltalte, melder NTB.

- Folk ønsker å tro at jeg er hovedmannen, men de tar feil, sier Dutroux ifølge TV-stasjonen VTM. - Jeg ble brukt som et instrument av andre, som igjen ble brukt av andre.

Før rettssaken startet i dag ble en mann arrestert utenfor rettslokalet idet han forsøkte å sette opp en galge. Enkelte har krevd at dødsstraffen gjeninnføres slik at Dutroux kan bli henrettet. Den ble avskaffet i Belgia bare få måneder før Dutroux ble arrestert, og Dutroux risikerer livsvarig fengsel.

Rettssaken vil trolig vare i minst to måneder, og mer enn 450 vitner er innkalt.

«REDSELENS HUS»: I dette forfalne murhuset gikk de unge jentene gjennom et mareritt det er vanskelig å fatte. Ingen har villet bo i huset etter at sannheten kom for en dag.
PÅ VEI TIL RETTEN: En aller flere av de fire tiltalte blir her fraktet fra fengselet til rettsbygningen i Arlon.
«BELGIAS MONSTER»: Marc Dutroux avbildet ved en tidligere anledning.
OFRENE: En plakat viser de fire jentene som ikke overlevde marerittet. Julie og Mélissa døde av sult, mens An og Eefje ble myrdet.
PRESSEOPPBUD: Oppimot 1500 journalister er ved rettsbygningen for å dekke saken. Her står de rundt Marc Dutrouxs advokat Xavier Magnée idet han ankommer rettsbygningen.