Dutroux kjent skyldig

Juryen er overbevist om at «Udyret fra Charleroi» kidnappet, voldtok og drepte de unge jentene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 14 i dag leste juryen opp sin kjennelse i den gruoppvekkende saken mot belgiske Marc Dutroux (47).

Juryen mener Dutroux er å holde ansvarlig for at seks småjenter ble bortført, mishandlet og holdt innesperret som sexslaver, og at fire av dem seinere ble drept, melder nyhetsbyrået AP.

De åtte kvinnene og fire mennene i juryen mener at Dutroux egenhendig tok livet av to av jentene, samt at han drepte sin tidligere venn og medsammensvorne Bernard Weinstein.

Dutroux var ikke til stede i retten da kjennelsen ble lest opp. Det var derimot bestemoren til Julie Lejeune (8). Den lille jenta ble sultet ihjel mens satt innesperret i Dutroux' kjeller.

- Jeg tror ikke dette har hjulpet meg videre i sorgprosessen, men nå vet jeg i det minste at barnebarnet mitt er hevnet, sa Jeanine Lejeune til AP på vei ut av retten.

Risikerer livsvarig

Ifølge juryen var Marc Dutroux leder for kidnappingsbanden, som for øvrig besto av eks-kona Michelle Martin (44), Michel Lelievre (32) og Michel Nihoul (62). Banden var til sammen tiltalt på hele 243 punkter.

Dutroux risikerer å måtte tilbringe resten av livet bak murene, mens de tre andre kan bli idømt mellom 20 og 30 års fengsel.

Endelig dom i saken vil ifølge NTB falle når de fire tiltalte, aktoratet og forsvarsadvokatene har fått anledning til studere kjennelsene nærmere.

Redselens hus»

Det var i «redselens hus» i småbyen Charleroi at den tidligere elektrikeren Dutroux og banden hans skal ha holdt Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19), Sabine (12) og Laetitia (14) innesperret som sexslaver i ulike perioder i 1995 og 1996.

Julie og Mélissa døde av sult. An og Eefje ble myrdet.

Politiet fant Sabine og Laetitia i live i 1996, da de lette etter Laetitia. Jentene ble funnet i den spesialbygde kjelleren i Dutroux' hus. Laetitia var blitt kidnappet seks dager tidligere, mens Sabine hadde overlevd flere måneder i marerittet. Begge var voldtatt og mishandlet av banden.

Etter arrestasjonen av Dutroux ble huset og eiendommen undersøkt, og etter kort tid fant politiet likene av de fire andre jentene.

Belgisk traume

Da Dutroux-saken ble kjent, utløste den et jordskjelv av reaksjoner i Belgia. Ikke minst etter at det viste seg at Dutroux var tidligere sex-dømt, at politiet lenge hadde hatt mistanke til banden, og at minst to av småjentene kunne ha vært reddet under en tidligere politiundersøkelse.

Vanlige belgiere raste mot rettssystemet, og skandalen ble ikke mindre da Dutroux rømte fra fengselet i 1998.

Belgias folkefiende nummer èn ble tatt noen få timer seinere, men saken førte likevel til justis- og innenriksministerens avgang.

Også i utlandet er den gruoppvekkende opprullingen av Dutroux-saken blitt fulgt med argusøyne. Derfor har hele 1340 journalister fra hele verden fulgt rettssaken i den lille byen Arlon.

 • Les også: Da Europas mektigste ble pedofile - artikkel på Magasinets nettutgave


  Dutroux-saken:

  24.06.1995: Julie Lejeune og Mélissa Russo kidnappes i Grâce-Hollogne.

  22.08.1995: An Marchal og Eefje Lambrecks kidnappes i Ostende.

  28.05.1996: Sabine Dardenne kidnappes i Kain.

  9.08.1996: Laetitia Delhez kidnappes i Bertrix.

  13.08.1996: Marc Dutroux, kona Michèle Martin og medsammensvorne Michel Lelièvre arresteres.

  15.08.1996: Sabine og Laetitia befris i Marcinelle.

  16.08.1996: Medsammensvorne Michel Nihoul (kjent deltaker i sexparties) arresteres.

  17.08.1996: Julies, Mélissas og Bernard Weinsteins lik graves opp i Sars-la-Buissière.

  3.09.1996: Ans og Eefjes lik graves opp i Jumet. 14.10.1996: Forhørsdommer Connerotte fratas saken etter å ha delt en tallerken spagetti med familiene.

  20.10.1996: Den hvite marsjen - 300 000 deltakere i Brussel.

  24.10.1996: Granskingskommisjon nedsatt i parlamentet.

  23.04.1998: Marc Dutroux flykter fra domstolen i Neufchâteau. Pågripes noen timer seinere. Justisminister Stefaan De Clerck og innenriksminister Johan Vande Lanotte går av.

  5.03.2002: Dutroux-saksdokumentene på 400 000 sider er ferdige.

  1.03.2004: Rettssaken mot Marc Dutroux, Michèle Martin, Michel Lelièvre og Michel Nihoul åpner. Marc Dutroux nekter all skyld, bortsett fra tiltalepunktene som gjelder de to overlevende, Sabine og Laetitia og voldtekt av tre slovakiske jenter. Han tilsto drapet på Weinstein, men trakk seinere tilståelsen.

  (Kilde: Dagbladet)


TILBAKE TIL «DØDENS HUS»: Laetitia Delhez var under rettssaken med juryen tilbake i huset der hun for nesten ti år siden ble holdt innesperret som sexslave.
OFRENE: Julie (8), Mélissa (8), An (17), Eefje (19) fikk aldri oppleve å bli voksne. Det sørget Dutroux og banden hans for.
BANDEN: Marc Dutroux(øverst til venstre) satt på tiltalebenken sammen med tre andre - eks-kona Michelle Martin (44), Michel Lelievre (32) og Michel Nihoul (62).