Dutroux sovnet i retten

Belgias mest forhatte mann, Marc Dutroux, sjokkerte alle ved å sovne da rettssaken mot ham åpnet i den lille byen Arlon i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARLON (Dagbladet): Betty Marchal gråt da hun fikk se ham:

- Det går ikke an å sovne i retten, sa hun. Liket av hennes datter An (17) ble gravd opp i hagen til Dutroux 3. september 1996.

Marchal var sjokkert over Dutroux' holdning, og at han nektet å la seg fotografere og filme.

Arrogant flir

Erfarne rettskommentatorer mente i går at Dutroux ville skape en distanse.

Dutroux kom inn i rettssalen med et arrogant flir og tok plass i den skuddsikre tiltaleboksen.

«Udyret fra Charleroi» har sett veldig forskjellig ut i løpet av de åtte åra som er gått siden han skal ha begått sine grusomme ugjerninger. I går var han igjen den beskjedne elektrikeren. Flere ganger la han armene foran seg på bordet og hvilte hodet på dem.

- Advokat Magnée, jeg tror klienten din er litt søvnig, sa dommeren.

Ifølge advokatene sover Dutroux dårlig. Fangevokterne sjekker ham ved å slå på lyset hvert sjuende og et halvt minutt.

Åpen bakdør

- Han er utmattet, sa advokat Magnée. Dutroux' andre advokat, Martine Van Praet, forstår Betty Marchals tårer.

Den andre skandalen i går gjaldt sikkerheten. Vaktene fraktet Dutroux i pansret bil, hadde ikke låst bakdøra på bilen. Pinlig for politiet fordi Dutroux har flyktet en gang før.

- Arlons politistyrke er tredoblet, sa borgermester Guy Larcier til Dagbladet i går.

Møtt med galge

Marc Dutroux vet hvor han har den belgiske opinionen. I går ble han møtt av demonstranter med en galge med et hengende tau. Ifølge en meningsmåling ønsker 66 prosent at dødsstraffen skal bli gjeninnført.

- Det er synd ikke giljotinen eksisterer lenger. Man må aldri røre barn, sier Fernand Lechien, pensjonert lærer (58). Han har likevel tillit til rettssystemet, i motsetning til mange belgiere.

- Han fortjener dødsstraff, sier Cathy (38), butikkmedarbeider og Aurelie (16), skoleelev.

- Han burde oppleve det han har gjort mot andre, sier Aurelie, som er på alder med flere av Dutroux' ofre. Hun grøsser, og forteller at da Dutroux rømte i 1998, kom mora og hentet henne på skolen for første og eneste gang.

Belgia er ennå fullstendig traumatisert av denne saken.

Dutroux' siste utspill er mot medtiltalte Michel Nihoul, industrimann, organisator og antatt deltaker i sexorgier og ifølge eget utsagn en person med høytstående forbindelser.

- Belgisk mafia

- Michel Nihoul har hatt en viktig rolle i hele saken. Jeg kunne ikke si det før, da hadde han flyktet til utlandet, sier Dutroux i et intervju med den nederlandske TV-stasjonen VTM.

Han påstår videre at Nihoul jobbet for belgisk mafia. Med slike uttalelser vet Dutroux hva han gjør. Hele Belgia lurer på om han handlet alene eller for et nettverk.

DE TILTALTE: Marc Dutroux (bakerst t.h.) kom inn i rettssalen med et arrogant flir i går og tok plass i den skuddsikre tiltaleboksen. Han motsatte seg identifisering i retten. Også forretningsmannen Michel Nihoul (62), (bakerst f.v.), den tidligere narkomane Michel Lelièvre (33) og Dutroux' kone Michelle Martin (44) sitter på tiltalebenken. Alle er anklaget for kidnapping og medvirkning til forbrytelsene.