DVD-Jon risikerer to år

Jon Lech Johansen, kjent som DVD-Jon, risikerer inntil to års fengsel dersom retten finner ham skyldig etter tiltalen om datakriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Økokrim har tatt ut tiltale mot 18-åringen for å ha deltatt i knekkingen av beskyttelsessystemet Content Scrambling System (CSS), samt for å ha deltatt i produksjonen av et piratprogram med navn DeCSS. Dette programmet, som ble lagt ut på internett, gjør det mulig å spille av DVD-plater produsert av den amerikanske film- og underholdningsindustrien, Movie Pictures Association (MPA), under operativsystemet Linux. Ifølge tiltalen programmet ha blitt lastet ned mer enn 5.000 ganger fra internett i perioden fra oktober 1999 til 17. januar 2001.

- Dette er ikke å gjøre noe mer galt enn å kopiere musikk over fra én kassett til én annen. John Johansens intensjon var aldri noen annen enn å kunne spille av sine egne DVD-plater, sier hans forsvarere, advokatene Terje Svendsen og Halvor Andreas Manshaus.

Ikke prøvd før

Førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim er langt fra enig i advokatenes bagatellisering av saken.

- Saken er prinsipielt viktig. Allmenne hensyn taler for en påtale, sier Sunde til NTB.

Økokrim har siden januar 2000 etterforsket saken. Da ble Johansen anmeldt av organisasjonen til MPA. Tiltalen mot ham er spesiell i den forstand at det aldri før er blitt ført en lignende sak for norsk rett.

- Det er riktig at det ikke tidligere er tatt ut tiltale for denne typen datakriminalitet, men det er en fleksibilitet i straffeloven som tar høyde for å møte nye typer kriminalitet, sier Sunde.

- Altfor lang tid

Økokrim tok allerede før jul ut tiltale mot 18-åringen fra Lardal i Vestfold, men tiltalen ble ikke gjort kjent for ham før onsdag.

- Dette skyldes at vi ikke forkynner tiltaler rett før jul, sier Sunde.

Advokatene Svendsen og Manshaus er sterkt kritisk til den lange tiden Økokrim har brukt på å etterforske saken.

- Dette reagerer vi veldig på. Det er både spesielt og kritikkverdig at dette har tatt så lang tid, sier de to.

Videre viser de til at ingen tidligere har blitt tiltalt for lignende forhold.

- Paragrafen er brukt til å tiltale folk som har brutt seg inn i eksterne systemer og servere. Det er ikke akkurat det vi snakker om her, sier de.

Johansen risikerer inntil to års fengsel som er maksimumsstraffen for brudd på straffelovens paragraf 145 annet jamfør tredje ledd.

Hovedforhandlingen i saken er foreløpig ikke berammet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer