Bildet viser en kunstners framstilling av vanndamp som frigis fra dvergplaneten Ceres. Foto: AP Photo/ IMCCE/Paris Observatory/CNRS/NTB Scanpix
Bildet viser en kunstners framstilling av vanndamp som frigis fra dvergplaneten Ceres. Foto: AP Photo/ IMCCE/Paris Observatory/CNRS/NTB ScanpixVis mer

Dvergplanet spyr ut vanndamp, men forskerne vet ikke hvorfor

- Dette tyder på at Ceres kan brukes for å forstå mer om hvilke steder liv kan oppstå, sier forsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obervasjoner av dvergplaneten Ceres viser at at den frigir vanndamp i verdensrommet.

Mange forskere har lenge ment at Ceres overflate består store mengder vannis, som også øker sjansen for at den har et lag med flytende vann i det indre.

Men dette er første gang man faktisk ser  vanndamp.

- Som geysirer Forskerne mener dampen kommer fra mørke regioner på Ceres overflate, men de er usikre på årsaken.

En teori er at overflateis blir varmet opp av sola, som direkte gjør det om til vanndamp som forsvinner ut i verdensrommet.

- En annen mulighet er at det fortsatt er noe energi i Ceres indre og at denne energien kan gjøre at vannet sendes ut på en liknende måte som geysirer gjør her på jorda. På grunn av det lave trykket på overflaten, vil det som kommer ut være damp og ikke flytende vann, sier Michael Küppers ved den internasjonale romfartsorganisasjonen ESA til BBC.

Satellittbesøk Dampen ble oppdaget av romteleskopet Herschel. Forskerne vil få mer kunnskap om vanndampen i 2015, når dvergplaneten får besøk av Dawn-satellitten.

Den vil gå i bane rundt Ceres, og kartlegge overflate, sammensetning og struktur.

- Den vil være i stand til å observere de mørke områdene hvor vanndampen kommer fra, og vil trolig kunne gi svar på spørsmålet om hva som forårsaker vanndampen, sier Küppers.

Liv? Om det er flytende vann på dvergplaneten, er spørsmålet om dette kan være grunn til å tro at det eksisterer liv der.

CERES:   Dette bildet av Ceres er tatt av Hubble-teleskopet. Foto: NASA/ESA/SWRI/Cornell University/University of Maryland/STSci
CERES: Dette bildet av Ceres er tatt av Hubble-teleskopet. Foto: NASA/ESA/SWRI/Cornell University/University of Maryland/STSci Vis mer

- Alt liv som vi kjenner til er avhengig av vann. Så dette er en del av et større spørsmål om hvor liv kan eksistere, sier Marc Rayman i NASA, som er sjefsforsker og direktør for Dawn-prosjektet, til Reuters.

Han understreker likevel at det er for tidlig å si at Ceres er en kandidat i søken etter mikrober på andre planeter.

- Det tror jeg er å dra det litt langt. Jeg vil heller si at dette tyder på at Ceres kan brukes for å forstå mer om hvilke steder liv kan oppstå, og kanskje steder der liv har eksistert, sier Rayman.