Dyden som ble vekk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En selsom føljetong ruller gjennom avisspaltene denne sommeren. Den startet i Aftenposten, og har spredd seg videre til andre aviser. Kort fortalt dreier det seg om at politiet i flere år skal ha hatt mistanke om at det finnes utro tjenestemenn i Utlendingsdirektoratet (UDI).
  • Men saken kan ikke fortelles kort. Ikke bare inneholder den et vell av detaljer og beskyldninger som vi ellers forbinder med land vi helst ikke vil sammenliknes med. Saken har et omfang og en betydning som sprenger alle tradisjonelle forestillinger om nasjonen Norge.
  • Blant de mest oppsiktsvekkende beskyldningene finner vi påstander om at visa til Norge har vært til salgs ved minst to utestasjoner. Ansatte ved UDI skal ha bidratt til å dikte opp historier om forfølgelse av asylsøkere, og UDI skal ha belønnet informanter blant asylsøkere med rask saksbehandling og oppholdstillatelse til mer eller mindre fiktive familiemedlemmer.
  • Politiet skal på sin side ha hatt en «spion» i UDI, som har videreformidlet taushetsbelagt materiale til politiet. Likeledes skal dokumenter i saken ha blitt stjålet fra et kontor på politihuset, og datafiler skal ha blitt slettet. Da politiet ville etterforske forholdene for flere år siden, skal UDIs ledelse ha bevirket at det ble lagt lokk på saken.
  • Den tidligere UDI-ansatte, som rykter og reportasjer utpeker som en av hovedmennene bak svindelen, uttaler gjennom sin advokat at det hele skyldes fiendskap mot ham personlig, og at han i flere år skal ha blitt forfulgt og trakassert av enkeltpersoner innen politiet.
  • Etterforskningen av forholdene er bare så vidt i gang. Så langt har vi stort sett fått presentert rykter og påstander som i stor grad må stamme fra politikilder, og ennå må vi vente lenge på en eventuell oppklaring. Men uansett hvordan saken ender, står vi her overfor en av de største skandaler som har rammet det norske embetsverket: Enten er UDI gjennomkorrupt fra toppen og ned, eller så driver politiet en systematisk bakvaskelseskampanje av ansatte i en annen statsetat. Det er på tide vi innser at Norges dyd for lengst er tapt.