Tidligere denne uka fortsatte arbeidet med å fjerne drivstoff fra KNM Helge Ingstad, som man her kan skimte toppen av i midten av bildet. Fregatten må tømmes for vann og muligens også for enda mer drivstoff før den kan heves. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Tidligere denne uka fortsatte arbeidet med å fjerne drivstoff fra KNM Helge Ingstad, som man her kan skimte toppen av i midten av bildet. Fregatten må tømmes for vann og muligens også for enda mer drivstoff før den kan heves. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Finværet holder seg:

Dykkeoperasjonene ved Helge Ingstad fortsetter

KNM Helge Ingstad har ligget rolig det siste døgnet, og været er stabilt godt. Dermed fortsetter forberedelsene til hevingen av fregatten.

– Jeg har vært i kontakt med dykkerne, som sier at de har gjennomført dykkeoperasjoner i hele dag. Det har vært gode værforhold, og de holder fortsatt på med dykking for å utnytte dette, sa forsvarssjefens pressevakt Sven Halvorsen til NTB ved 16-tiden søndag.

Dykkeoperasjonene er et ledd i forberedelsene til selve hevingen av fregatten, en operasjon det fortsatt er uklart når kan begynne.

Arbeidet ble tidligere denne helgen utsatt noe grunnet ustabilt vær og bevegelser i fregatten. Dykkerne svømmer ikke ned til KNM Helge Ingstad med mindre det er helt trygt.

– Bevegelser i fartøyet overvåkes kontinuerlig, og sikkerheten til de som arbeider på fartøyet, har høyeste prioritet, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Milliardfregatten KNM Helge Ingstad ligger på grunn i Hjeltefjorden i Øygarden etter at den kolliderte med oljetankeren Sola TS torsdag 8. november. Fortsatt er det ikke tatt noen beslutning om fregatten skal repareres etter at den er hevet.