Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fotballag fanget i grotte i Thailand

Dykker døde under redningsaksjonen

Døde som følge av oksygenmangel.

DØDSFALL: En dykker som jobbet med å redde ut guttene i grotten i Thailand, er død. Foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP / NTB scanpix
DØDSFALL: En dykker som jobbet med å redde ut guttene i grotten i Thailand, er død. Foto: Royal Thai Navy Facebook Page via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dykker som deltok under redningsaksjonen i en grotte i Thailand, der et fotballag bestående av 12 thailandske gutter og deres trener er innesperret, er død, skriver The Guardian.

Frivillig deltaker i redningsarbeidet

Dykkeren, 37 år gamle Saman Kunan, som tidligere har tjenestegjort i Thai Navy Seal, døde som følge av oksygenmangel.

- Det er trist å måtte meddele at en tidligere marinejeger som frivillig deltok i redningsarbeidet, døde omkring klokka to i natt, sier viseguvernør Passakorn Boonyaluck til et samlet pressekorps fredag, ifølge NTB.

Dykkeren jobbet med å utplassere oksygentanker i grotta da han døde.

- Han hadde ikke nok oksygen på vei tilbake, sier Boonyaluck.

Talsperson for marinen, Apakorn Yongkongkaew, forteller at 37-åringen mistet bevisstheten, og at en annen marinejeger forsøkte å hjelpe ham ut.

- Vi er trent til å forvente risiko hele tiden. Det er en del av jobben.

Dødsfallet understreker hvor farlig og utfordrende redningsaksjonen er, og når en erfaren marinejeger dør under dykking i grotta, er spørsmålet hvordan man skal klare å få ut barna.

- Vi må prøve alt, sier en talsmann for Thai Navy Seals.

En video, som ble sluppet 12.30 norsk tid av iTV News, viser de ekstremt utfordrende forholdene som dykkerne jobber i for å redde guttene ut av grotta.

Oksygennivået bekymrer

Det knytter seg nå også en viss bekymring til oksygennivået inne i grotta der fotballaget befinner seg.

Nå har redningsarbeiderne begrenset med tid til å få guttene ut av grotten, ifølge en marineoffiser.

- Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier Apakorn Yookongkaew til nyhetsbyrået AFP.

Guvernør Narongsak Osotthanakor sier at oksygennivået i hula har blitt kraftig redusert som følge av det store antallet redningsarbeider som jobber i grottenettverket.

Det jobbes nå med å få en fem kilometer lang kabel inn i hulen. Kabelen skal forsyne guttene med luft.

- Den viktigste prioriteringen i dag er å fylle på luft. Vi må få lagt luftkabelen i dag. Når vi får fylt på med luft kan barna være der inne i flere måneder, sier talsmann for det thailandske militæret, Chalongchai Chaiyakham.

Jobben med å få fotballaget ut er en kontinuerlig kamp mot klokka.

Det er ventet kraftig regn til helga, som vil kunne føre til at vannet i grotta stiger ytterligere.

Fotballaget ble funnet 2. juli, godt over ei uke etter at de hadde tatt seg inn i grotta for å søke ly for regnet.

For dårlig helsetilstand

Det er fremdeles uvisst når og hvordan guttene, alle i alderen 11 til 16 år, og deres 25 år gamle fotballtrener skal komme seg ut av grotta.

Torsdag kveld skrev også CNN at helsetilstanden til fotballaget er for dårlig til at de kan evakueres med det første.

En undersøkelse av de 13 skal ha konkludert med at det er for farlig å forsøke å få ut gruppen med det aller første, ifølge en anonym kilde i Thai Navy Seals.

En annen medisinsk rapport viser at to av guttene og treneren deres lider av utmattelse som følge av underernæring.

I LIVE: Det har vært ni dramatiske døgn, men etter en lang redningsaksjon er den thailandske fotballaget og treneren funnet i en gruve. Video: Thai Navy Seals Vis mer

Narongsak Osottanakorn, guvernør i den aktuelle regionen, sa at redningsmannskapene vurderer å redde guttene i flere omganger, og at de da vil hente ut de som er friskest først.

Onsdag morgen publiserte thailandske myndigheter to nye videoer fra innsida av den delvis oversvømte grotta. I en av videoene presenterer guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske.

Flere av guttene ler og prater med mennene fra det thailandske sjøforsvaret, som også behandler guttene for mindre sårskader på beina.

Noen av guttene sover under varmeteppene de har fått. Noen ser også ut til å ha skiftet klær.

Pumpa ut over 130 millioner liter vann

De thailandske myndighetene vil helst redde guttene ut gjennom grottegangen ved å pumpe ut så mye vann derfra som mulig.

Hittil har over 130 millioner liter vann blitt pumpa ut, og operasjonen kommer til å fortsette gjennom natta.

Det truende regnværet og dalende oksygennivået gjør likevel at redningsarbeidere ser etter alternative ruter for å få guttene ut.

Nå jobber de seg gjennom den tykke skogveksten over grotta for å se om de kan finne en vei ned til dem.

- Vi vil finne veien ned og jeg tror vi er ganske nærme, sier presidenten av Thailands ingeniørinstitutt, Thanes Weerasiri, til Reuters.

Weerasiris ingeniører hakker for øyeblikket vekk kalkstein ved et område som han mener at bare er rundt 100 meter unna der guttene er sperret inne.

Han legger til at de i utgangspunktet utforsket baksiden av grotta for å finne en rute hvor de kunne frakte mat og medisiner ned til guttene.

Rundt 200 personer utforsker området, og lokale myndigheter i Thailand har etterspurt erfarne fjellklatrere som er forberedt på å klatre minst 800 meter for å finne en rute ned i grotta, melder The Guardian.