DYKKER OG SØKER: Dykkere fra Ålesund dykker i dag etter drapsvåpenet som skal ha blitt kastet fra ei bru på Atlanterhavsveien etter trippeldrapet på Orderud gård i 1999. Dykkerne Jon Olav Wattø og Sindre Egeness klar for leting etter våpen
med kraftige metalldetektorer. Foto: Olav Skjegstad/ROMSDALS BUDSTIKKE
DYKKER OG SØKER: Dykkere fra Ålesund dykker i dag etter drapsvåpenet som skal ha blitt kastet fra ei bru på Atlanterhavsveien etter trippeldrapet på Orderud gård i 1999. Dykkerne Jon Olav Wattø og Sindre Egeness klar for leting etter våpen med kraftige metalldetektorer. Foto: Olav Skjegstad/ROMSDALS BUDSTIKKEVis mer

Dykker etter Orderud-våpnene

Tore Sandberg håper drapsvåpenet ligger under ei bru på Atlanterhavsveien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Klokka ti i dag hoppet fire dykkere i sjøen under Storseisundbrua på Atlanterhavsveien for å søke etter drapsvåpenet som ble brukt under Orderuddrapene i pinsen i 1999.

- Vi setter i gang klokka ti nå i formiddag og vil holde på fram til klokka 14 dersom været ikke blir for ille, sier Tore Sandberg til Romsdals Budstikke.

Han vært på stedet tidligere med dykkere for å rekognosere området, skriver avisa. Det ble da konkludert med at det kan være mulig å finne våpenet, som skal ha blitt kastet fra brua i 1999 eller i 2000.

Strie strømmer
Privatetterforskeren er hyret inn av drapsdømte Per og Veronica Orderud i et forsøk på å få saken gjenåpnet. Ifølge Romerikes Blad er målet å levere en fullstendig gjenåpningsbegjæring 1. april neste år.

- Jeg bedømmer ikke sannsynligheten for et funn som overhengende stor. Men dette er et konkret spor vi forsøker å finne ut av, sier Sandberg til avisa.

Det har aldri blitt bevist hvem som avfyrte skuddene på kårboligen tilbake i 1999. Et mulig drapsvåpen har ikke blitt funnet og vil være et viktig ledd i en ny runde i saken dersom de kommer til rette.

Romsdals Budstikke skriver at det er dykkere fra Ålesund som har kommet til stedet for å lete. Det er strie strømmer i området og det er lagt opp nett av stålvaiere i sjøen så dykkerne har noe å holde seg i. Det blir også brukt metalldetektorer.

Tips fra vitne
At drapsvåpnene ble dumpet fra Atlanterhavsveien ble kjent tilbake i 2001. Det er et tips fra et vitne som er bakgrunnen for at det søkes i dag — over ni år etter drapene.

VIL GJENÅPNE: Per og Veronica Orderud håper de kan sende gjenåpningsbegjæring innen april neste år. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
VIL GJENÅPNE: Per og Veronica Orderud håper de kan sende gjenåpningsbegjæring innen april neste år. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Jeg er blitt fortalt at en bekjent av dette vitnet har opplyst at han kastet et av våpnene, innpakket, fra denne brua. Vedkommende som skal ha kastet dem er det ikke mulig å få snakket med. Han er død, sier Sandberg til Romerikes Blad.

Håper på fingeravtrykk
Ifølge Sandberg kan våpenet avsløre detaljer som fingeravtrykk til tross for at det har ligget så mange år i saltvannet.

Dersom dykkerne treffer blink og finner våpenet, vil det likevel ikke bli hentet opp fra havet.

ETTERFORSKER: Tore Sandberg. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
ETTERFORSKER: Tore Sandberg. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Vi kommer ikke til å hente det opp før gjenopptakelseskommisjonen eventuelt ber oss om det. Det er et potensielt bevismateriale, så vi trenger direkte instruks for å hente det opp, sier Sandberg.

ÅSTEDET: Kårboligen til Orderud gård der Kristian og Marie Orderud og Anne Orderud Paust ble funnet drept. Foto: Dagbladet
ÅSTEDET: Kårboligen til Orderud gård der Kristian og Marie Orderud og Anne Orderud Paust ble funnet drept. Foto: Dagbladet Vis mer