Dykker livstruende skadd

Fortsatt kritisk etter ulykken i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilstanden var fredag ettermiddag fortsatt kritisk for den 32 år gamle mannen som ble skadd under dykking på Svestad på Nesodden onsdag.

- Et eller annet gikk galt under oppstigningen. Da han kom til overflaten var det fremdeles mulig å snakke til ham, men hvor mye skadd han var etter å ha steget fort opp vet vi ikke. Antakelig har han fått en dybderus og kom seg ikke til land, sier operasjonsleder Frank Opdahl i Follo politidistrikt til NTB.

Dybderus

Dybderus som på fagspråket heter nitrogenrus, er en forvirringstilstand som oppstår når gasstrykket i hjernen blir for høyt hos dykkere som puster inn komprimert luft fra dykkerflaske Tilstanden kan inntreffe allerede på 15 meters dyp, men forekommer hyppigere på 30 meters dybde eller mer. Dybderus kan være livsfarlig fordi dykkeren mister orienteringsevnen og kan oppføre seg irrasjonelt.


Sank til bunns

Det var sterk vind i området, og da mannen ikke klarte å komme seg opp til overflaten og på land, sank han til bunns. En kamerat som dykket sammen med 32-åringen, så det som skjedde og fikk varslet fra om kameraten som lå på havbunnen uten luft.

To dykkere fra et dykkersenter i nærheten ble sendt ut for å hente ham opp og de fikk satt i gang livreddende behandling etter kort tid.


Trykktank

Mannen ble deretter fløyet videre til Ullevål universitetssykehus. I første omgang fikk han behandling i trykkammer, men denne behandlingen ble avsluttet torsdag kveld.

Ulykken skal etterforskes av lensmannen på Nesodden, men etterforskningsarbeidet vil ikke bli satt i gang før etter påske, opplyser politiet i Follo.
(NTB)