MYSTISK: Forskere strømmer til havfenomenet utenfor Floridas kyst. Video: Mote Marine Laboratory. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Dykker ned i havets synkehull

Forskerne sammenlikner dykket ned i det uutforskede blå hullet med å reise i verdensrommet.

Publisert

Amberjack-hullet utenfor kysten av Florida er et såkalt blått hull: et synkehull på bunnen av havet.

Slike hull kan være over hundre meter dype, og huse en rekke ulike biologiske samfunn og arter, som koraller, bløtdyr, havsklipadder og hai.

Hullene har ofte en intens, dyp blåfarge, og er spektakulære å se på.

Unike bilder

I 2019 fikk forskere fra Florida Atlantic-universitetet ta seg ned i et hull de kalte Amberjack, og i videoen øverst i denne artikkelen kan du se deres video fra dykket, der de samlet en rekke prøver.

- Mange har sammenliknet slike undervannsoppdrag med det å reise ut i verdensrommet. Vi vet ikke hva vi kan finne, men vi vil fortsette å utforske, sier forskningsleder Emily Hall til CNN.

Amberjack-hullet har fått navnet sitt fra villfisken «amberjack», som man så mange av nede i hullet, skriver Ocean Exploration and Research.

Ny oppdagelse

Det dypeste kjente blå hullet man visste om, var inntil nylig Dean's Blue Hole på Bahamas, målt til 202 meter dypt. Men det var inntil kineserne oppdaget Dragehullet i Sør-Kina-havet. Det er hele 301 meter dypt.

På grunn av manglende tilgjengelighet er det mye man fortsatt ikke vet om de blå hullene, og forskerne planlegger nå å undersøke et nytt hull, som har fått navnet Green Banana.

Der håper de å få svar på flere spørsmål og se om de kan finne uoppdagede arter i dypet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer