Dykkere begår selvmord

BERGEN (Dagbladet): Seks tidligere aktive dykkere i Nordsjøen har tatt sitt eget liv. På britisk sektor har ytterligere et titall dykkere gjort det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har vært fysisk og psykisk robuste karer i sin beste alder. Alt har falt i grus for dem etter at de er blitt skadd og har mistet dykkersertifikatet, sier dykkerlege Svein Eidsvik.

Som dykkerlege ved Sjøforsvarets dykkesenter på Håkonsvern har han vært personlig venn med de fleste som har tatt livet sitt i løpet av de siste ti åra. Den siste vennen gikk bort på denne måten sist helg. Han ble bare 32 år gammel.

- Jeg snakket med ham for bare et par måneder siden. Da var han i godt humør og i gang med å omskolere seg. Derfor er det vanskelig å forstå at han valgte å avslutte på denne måten, sier Eidsvik.
Det er totalt blitt utdannet mellom 160 og 180 norske dykkere til arbeid i Nordsjøen. I britisk sektor har det vært noen flere.

- Tar ikke ansvar

I tillegg til de dystre tallene Eidsvik og professor Harald Nyland ved Haukeland sykehus kjenner til, regner miljøet med at det kan være flere tilfeller av selvmord som ikke er blitt kjent.

- Det er vanskelig å finne en klar årsak til denne utviklingen. Vi vet at de har vært vellykte mennesker med god inntekt og høy status. Plutselig forsvinner jobben deres på grunn av yrkesskader eller at arbeidsoppdragene i Nordsjøen faller bort.

Da er det ingen som vil ta et overordnet ansvar for dem lenger.
Fra den dagen går de for lut og kaldt vann. Myndighetene har aldri helt forstått problemene disse karene møter. De må for eksempel ofte kjempe i flere år for å få yrkesskadetrygd. Da er de utslitte og desillusjonerte, sier Svein Eidsvik.

Mange skilsmisser

I denne perioden går mange ekteskap i oppløsning. Skilsmissefrekvensen er urovekkende høy blant yrkesdykkere.
Forskningsresultater har tidligere vist at metningsdykkere har fått søvnproblemer, svimmelhet, dårlig husk, lammelser, synsproblemer, svekket hørsel, redusert lungekapasitet og aldersforandringer i nervesystemet.

De medisinske langtidsskadene etter dykking kommer ofte som følge av trykkfallssyke, eller av selve dykkingen.

- Blir utmattet

Trykkfallssyke er dykkernes største problem. De puster i helium- og oksygengass, som trenger seg inn i alle cellene i kroppen. Under oppstigning kan det utvikle seg gassbobler som forhindrer blodtilførsel til hjernen og ryggmargen.

- En del dykkere får endret kapasitet, og kommer nærmest i en utmattelsestilstand. Friske menn, som tidligere gikk på jakt i friperiodene, blir sittende hjemme i sofaen. De klarer ikke å opprettholde den samme aktiviteten lenger. Vi finner at de har sviktproblemer som har med dykkingen å gjøre, sier Harald Nyland, professor i nevrologi ved Haukeland sykehus.

Tidlig aldring

I en doktoravhandling som nevrolog og forsker Kari Todnem leverte i 1991, står det at hele 51 prosent av et utvalg på 156 dykkere hadde hatt trykkfallssyke med smerter i leddene eller sykdom i nervesystemet. Av det samme utvalget hadde 33 prosent hatt trykkfallssyke med manglende blodtilførsel til hjernen og ryggmargen. 22 av dem hadde vært bevisstløse under dykking.

Dykkere som har fått trykkfallssyke en gang, vil i gjennomsnitt få en ytterligere aldring på 11 år. Gjennomsnittsdykkeren anbefales å gi seg i yrket etter 15 år.
- Av dem vi har undersøkt, har vi funnet at ti menn er blitt arbeidsuføre som følge av skader de har fått som dykkere, sier professor Nyland.

<B>sLÅR ALARM</B>: Dykkerlege Svein Eidsvik har behandlet mange i trykktanken på Håkonsvern, og kjente de felste av ofrene.