Dykkere fant 12 000 år gammel hodeskalle i hule

Kan løse gåten om Amerikas urbefolkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Foto: Alberto Nava and Susan Bird transporterer hodeskallen tilbake til hulen der den først ble funnet, for å lage en 3D-modell av av den. Foto: Paul Nicklen/National Geographic Divers
Foto: Paul Nicklen/National Geographic Divers
Foto: Paul Nicklen/National Geographic Divers
¨Foto: Roberto Chavez Arce
Foto: Roberto Chavez Arce
Foto: Roberto Chavez Arce

(Dagbladet):  En gruppe dykkere bestemte seg for å svømme inn i en undersjøisk hule i Mexico, men hadde ingen anelse om at de skulle gjøre et stort arkeologisk funn der.

Etter å ha passert et langt og kronglete tunnelssystem som var nesten 60 meter lang, kom de fram til hulen Hoyo Negro. Her fant de knokler fra minst 26 forhistoriske pattedyr, som sabeltigre.

Og midt blant knoklene fant de en hodeskalle. Den viste seg å tilhøre en 15 eller 16 år gammel jente som falt ned i hula for over 12 000 år siden. Dyrene led også samme skjebne, skriver Videnskab.dk.

Jenta fikk navnet «Naia», og forskningsresultatene er nå endelig klare og nettopp publisert i tidsskriftet Science.

Urbefolkningen - Vi kan med stor sikkerhet si at hennes knokler er mellom 12 000 og 13 000 år gamle, sier Thomas Stafford, som er forsklingslektor ved Aarhus universitet til Videnskab.dk.

«Naia» kan være med å gi det endelige svaret på hvor urbefolkningen i Amerika kommer fra.

- Indianere fra nyere tid har stor likhet med folk fra Kina, Korea og Japan, men de eldste skjelettene vi har funnet av amerikanere har ikke det. Det har ført til spekulasjoner om at de første amerikanere og nåtidens indianere kom fra forskjellige land, eller at de utvandret fra Asia på ulike stadier i evolusjonen, sier paleontolog James Chatter, som har ledet studien, i en pressemelding.   

Samme hodeform Teorien om at de skal ha hatt forskjellig geografisk opprinnelse er delvis basert på at de eldste kraniene som er funnet, har en helt annen kranieform en nåtidens indianere. De foreløpige genetiske analysene av hodeskallen til «Naia» gir grunn til å tro at hun er i slekt med dagens indianere.

- Det viktigste ved dette er funnet er at det viser at Amerika ble befolket av én gruppe mennesker. Selv om de første amerikanere hadde en annen hodeform en dagens indianere, så er de likevel i slekt med hverandre, sier Stafford.

Alberto Nava var en av dykkerne som først oppdaget Hoyo Negro-hulen.

- Vi hadde ingen anelse om hva vi kom til å finne da vi dykket inn i hula. Jeg er naturlig nok utrolig stolt over å kunne ta del i å fortelle Hoyo Negros historie til verden, sier Nava til National Geographic.