Dykkere fant pengeskrin

I et halvt år har dødsran-etterforskerne holdt et av de viktigste bevisene hemmelig: Deler av et pengeskrin fra tellesentralen er funnet sammen med ransutstyr i Drammensfjorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre det som er politiets hovedbevis mot flere av de siktede i Stavanger-ranet.

I september i fjor fant dykkere fra brannvesenet helt tilfeldig seks bager i Drammensfjorden. I bagene lå det blant annet verneutstyr, finlandshetter, soveposetrekk og deler av mobiltelefon.


Men det viktigste funnet har etterforskerne forsøkt å holde hemmelig. Etter det Dagbladet får opplyst, lå det deler av et pengeskrin i en av bagene.

Tabbeliste

Dødsran-etterforskerne har klart å spore delen av pengeskrinet tilbake til NOKAS-tellesentralen i Stavanger. Dermed mener politiet de har bevis som knytter bagene - og utstyret - til selve dødsranet 5. april i fjor.


Beslaget i Drammensfjorden føyer seg inn i rekka på tabbelista til dødsranerne.

Minst en av bagene som ble funnet, var av merket Stadium, samme type som ble brukt av ranerne som fysisk var inne i tellesentralen og tok med seg vel 60 millioner kroner.

Hovedproblem

 NOKAS-RANET:  Her forsyner ransmenn seg av sedler og pengeskrin i Stavanger. Foto: Politiet
NOKAS-RANET: Her forsyner ransmenn seg av sedler og pengeskrin i Stavanger. Foto: Politiet Vis mer

Hovedproblemet for etterforskerne har imidlertid vært at de ikke direkte har klart å knytte verken vernedresser, finlandshetter eller mobiltelefonutstyr til ranet i Stavanger.


Derfor er funnet av NOKAS-pengeskrinet et helt avgjørende bevis for etterforskerne.

Minst tre av dem som nå er siktet, er DNA-koblet til ransutstyret som ble funnet i fjorden - og politiet mener derfor de kan knyttes til dødsranet:

• Lars-Erik Andersens (28) DNA skal være funnet både på et soveposetrekk i en av fluktbilene i Stavanger og på utstyret i Drammensfjorden. Andersen er varetektsfengslet, og politiet mener han deltok i dødsranet. Andersen er kamerat av David Aleksander Toska. Han er straffedømt flere ganger.

• Politiet mener Dan Pettersen (29) er den av ranerne som har lokalkunnskap. Pettersens DNA er funnet på utstyret i Drammensfjorden, og politiet mener han deltok under selve ranet. Pettersen er varetektsfengslet.

Lykketreff
Funnet i Drammensfjorden blir av Dagbladets kilder beskrevet som et lykketreff.

Dykkerne som fant de seks bagene, drev på med en øvelse. Funn av bager, ransutstyr og pengeskrin var den direkte årsaken til at en 56 år gammel mann fra Vestfold ble siktet og varetektsfengslet. 56-åringen er også koblet til et våpenfunn i en låve i Drammen.

Med funnene i Drammensfjorden er i alt ti av de siktede DNA-koblet til dødsranet.

Politiet mener at 12 menn deltok under selve ranet, og at en rekke andre har medvirket i en eller annen form.

Etter det Dagbladet får opplyst, har politiets kriminalteknikere gjort en rekke andre interessante DNA-funn. I fluktbilene som ranerne forsøkte å brenne opp, er det sikret flere ukjente profiler. Også i bagene i Drammensfjorden skal politiet ha sikret seg ukjente DNA-profiler. Profilene er sammenholdt med DNA-registeret, men så langt har det ikke vært treff.

Flere pågripelser

De ukjente DNA-profilene gjør at politiet tror det vil bli flere pågripelser.

Stavanger-ranerne avslørte seg selv ved å gjøre flere tabber.

Kilder har tidligere beskrevet åstedene i Stavanger som et «DNA-eldorado». Den samme betegnelsen blir brukt om funnet i Drammensfjorden.

Erfarne kriminalteknikere fikk nærmest bakoversveis da de skjønte hvor mange gjenstander dødsranerne hadde lagt igjen i biler, eller gjenstander som ble brukt under ranet.

RAZZIA: Umiddelbart etter funnet til amatørdykkerne i fjor høst slo politiet til mot ei fiskeskøyte som lå til kai i Drammensfjorden. Politiet har forsøkt å holde deler av funnet hemmelig.
LYKKETREFF: En av bagene som dykkerne fant, inneholdt deler av et pengeskrin fra NOKAS-ranet.