Dykkere fant sovjetisk ubåt utenfor Sverige

Forsvant under mystiske omstendigheter i 1940.

KANONFUNN: Et svensk-ålandsk dykkerteam har brukt ti år på å finne vraket av den sovjetiske ubåten S-2 som forliste under mystiske omstendigheter i 1940. Foto: Stefan Hogeborn
KANONFUNN: Et svensk-ålandsk dykkerteam har brukt ti år på å finne vraket av den sovjetiske ubåten S-2 som forliste under mystiske omstendigheter i 1940. Foto: Stefan HogebornVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Skjebnen til den sovjetiske ubåten S-2 har lenge vært et mysterium, etter at fartøyet forsvant sporløst med 50 personer om bord i januar 1940.

Nå har en gruppe dykkere funnet hennes siste hvilested i sjøen utenfor Åland, og kan - 69 år senere - gi de etterlatte svar.

BLE SENKET: 50 personer var om bord da S-2 gikk på en mine utenfor Åland i 1940. Alle døde. Foto: Det finske krigsarkivet
BLE SENKET: 50 personer var om bord da S-2 gikk på en mine utenfor Åland i 1940. Alle døde. Foto: Det finske krigsarkivet Vis mer

Lett i 10 år
- Nå får de vite slektningene ligger begravd. Det er en utrolig følelse å kunne gi dem svar. Vi har blant annet fått et brev fra sønnen til kapteinen; han ønsket visshet, sier dykker Mårten Zetterström til Dagbladet.

Zetterström er del av det svensk-ålandske dykkerlaget som har søkt etter S-2 de siste ti årene, ved hjelp av eksperter og de svenske, finske og russiske krigsarkivene. Han sier oppdagelsen var en blandet følelse.

- SVÆRT SPRENGT: Dykkerne, som ikke ønsker å oppgi nøyaktig posisjon for vraket, sier delene ligger spredt over et stort område. Foto: Stefan Hogeborn
- SVÆRT SPRENGT: Dykkerne, som ikke ønsker å oppgi nøyaktig posisjon for vraket, sier delene ligger spredt over et stort område. Foto: Stefan Hogeborn Vis mer

- Samtidig så var det en trist følelse å finne vraket. Dette er jo en gravplass hvor 50 personer døde. Ubåten er veldig, veldig sprengt, og man blir litt nedstemt av å se ødeleggelsene, sier Zetterström.

Ubåten ble funnet ved riksgrensa mellom Sverige og Finland, like ved øya Åland. Zetterström ønsker ikke å utdype hvilken side av grensa vraket ligger, og sier de døde må få hvile i fred.

PROPELL: Foreløpige funn tyder på at S-2 traff en mine som detonerte topedoene om bord.  Foto: Stefan Hogeborn
PROPELL: Foreløpige funn tyder på at S-2 traff en mine som detonerte topedoene om bord. Foto: Stefan Hogeborn Vis mer

- Vi vil ikke fortelle nøyaktig hvor S-2 ligger, før myndighetene tar en beslutning om eventuelt dykkerforbud. Dessuten ligger det mye udetonert ammunisjon der, sier han.

Hørte eksplosjon
Ubåten hadde til vanlig en besetning på 46 personer. På ulykkestidspunktet var det imidlertid fire til om bord: Kommandøren for den 13. ubåtdivisjonen, Gavriil Nikolajevitj Tutyshkin, hans adjutant samt to maskinelever.

Hun ble observert for siste gang ved Märkets fyr utenfor Åland, av fyrvokteren J.A Eckerman. Under et avhør den 8. januar sa Eckerman at han hørte en eksplosjon like etter at ubåten dykket.

SPREDT VRAK: Sonarbilder bidro til å finne S-2s siste hvilested.
SPREDT VRAK: Sonarbilder bidro til å finne S-2s siste hvilested. Vis mer

- Da jeg umiddelbart etter eksplosjonen snudde meg mot lydens retning så jeg tydelig mørk røyk, sier Eckerman, men legger til:

- Den iakttatte ubåten burde ikke ha rukket fram til eksplosjonsstedet, opplyser han i 1940-avhøret som ble funnet i det finske krigsarkivet.

ÅLAND: S-2 ble senket utenfor Åland mellom Sverige og Finland. Fartøyet ble funnet like ved riksgrensen.
ÅLAND: S-2 ble senket utenfor Åland mellom Sverige og Finland. Fartøyet ble funnet like ved riksgrensen. Vis mer

Sprikende forklaring
Både Sverige og Finland har tidligere tatt på seg ansvaret for forliset, og hevdet at det var henholdsvis svenske og finske miner som senket ubåten i sitt territorialvann.

Zetterström sier det nå er opp til de enkelte lands myndigheter å avgjøre nøyaktig hva som skjedde den fatale dagen.

Foto: Stefan Hogeborn
Foto: Stefan Hogeborn Vis mer

- Vi vet ikke om det var en svensk eller finsk mine som senket ubåten. Det ser imidlertid ut til at minen har detonert torpedoene om bord. Vraket er svært oppdelt og ligger spredt over et stort område, sier han.

Foto: Stefan Hogeborn.
Foto: Stefan Hogeborn. Vis mer