Dykkere leter etter overlevende i lugarene

Redningsarbeidere kjemper en desperat kamp for å finne de rundt 40 personene som fortsatt er savnet etter cruiseskip-ulykken i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Rundt 40 mennesker skal fortsatt være savnet etter at cruiseskipet Costa Concordia grunnstøtte og kantret utenfor Øya Giglio i Italia i går kveld, melder BBC News. Fremdeles kan flere av de savnede være i live. Dykkerne gjennomsøker skipets lugarer for å redde de som eventuelt er fanget der.

Kun tre personer er bekreftet omkommet så langt, og rundt 20 personer ble skadd i ulykken, ifølge CNN.

De omkomne er fra Frankrike og Peru, ifølge Ekstra Bladet.

- Ikke nok tepper Luciano Castro er blant dem som kom fra ulykken uten skader.

- Vi hørte en høy lyd mens vi spiste middag og fikk inntrykk av at skipet hadde truffet noe. Kort tid etter begynte skipet å ta inn vann gjennom et hull i skroget og begynte så å tilte, forteller Castro til nyhetsbyrået Ansa.

- Det var tilløp til panikk fordi folk frøs så mye ettersom alle gikk i aftensantrekk. Det ble delt ut noen tepper, men det var ikke nok til alle, forteller overlevende Mara Parmegiani til italienske medier.

- Alt var som i en film, tallerkener smalt i gulvet, folk løp og noen falt ned trappene, forteller Fulvio Rocci til BBC.

Enkelte passasjerer fortalte nyhetsbyrået Associated Press (AP) at skipets mannskap ikke gav dem instruksjoner om hvordan de skulle evakuere skipet.

- Det var uorganisert, fortalte Melissa Goduti (28) til AP.

Kapteinen arrestert Skipets kaptein, Francesco Schettino, har vært inne til avhør etter grunnstøtingen. Sent lørdag kveld ble han arrestert av italiensk politi og etterforskes nå for uaktsomt drap og for å ha forlatt skipet.

Han har uttalt at ulykken var uunngåelig ettersom skjæret skipet gikk på ikke var på kartet. I tillegg har han signalisert til myndighetene at ulykken skyldes tekniske problemer, men det ble ikke sendt ut nødsignaler fra skipet da ulykken inntraff.

Politiet utelukker ikke at skipet faktisk kan ha hatt tekniske problemer og derfor begevet seg mot land for å redde passasjerene og mannskapet. Skipet tok ikke kontakt med kystvakten før evakueringen allerede var godt i gang.

- Fulgte fast rute - Skipet gjorde det skipet gjør 52 ganger i året, fulgte sin faste rute mellom Civitavecchia og Savona, sier Gianni Onorato, generaldirektøren i Costa til nyhetsbyrået AP.

BARN BLANT PASSASJERENE: Små barn var blant de overlevende etter skipsulykken. Folk fikk utdelt tepper for å holde varmen i januar-kulda. FOTO: AP Photo/Claude Paris
BARN BLANT PASSASJERENE: Små barn var blant de overlevende etter skipsulykken. Folk fikk utdelt tepper for å holde varmen i januar-kulda. FOTO: AP Photo/Claude Paris Vis mer

Han understreket at selskapet nå samarbeider med italienske myndigheter for å finne ut hva som gikk galt. Myndighetene har forsøkt å få tak i en full passasjerliste fra selskapet for å kunne avgjøre hvem som er savnet.

Ettersom det ikke var nok livbåter, og skipet befant seg relativt nærme land valgte flere passasjerer å hoppe i vannet. En 70 år gammel mann fikk hjertestans og døde da han hoppet ut i det kalde vannet.

Tre mennesker er bekreftet etter den dramatiske ulykken, mens rundt 20 er skadet og over 40 fortsatt savnet.

IKKE NOK TEPPER: Flere passasjerer forteller at det ikke var nok tepper til alle passasjerene som skulle reddes etter cruiseulykken. FOTO: REUTERS/Philippe Laurenson
IKKE NOK TEPPER: Flere passasjerer forteller at det ikke var nok tepper til alle passasjerene som skulle reddes etter cruiseulykken. FOTO: REUTERS/Philippe Laurenson Vis mer