Dykkere oppdaget verdens lengste undervannsgrotte

Den nesten 350 kilometer lange grotten kan gi nye svar på historiske spørsmål.

REKORDLANGT: En av dykkerne i Mexico måler lengden av Sac Aktun-grotten. Nå viser det seg at den er en del av verdens største undervannsgrotte. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gruppe dykkere fra National Institute of Anthropology and History (INAH) har avdekket det som skal være verdens lengste undervannsgrotte øst i Mexico. Den endelige oppdagelsen ble gjort etter ti måneder med intensiv kartlegging av det som av oppdagerne beskrives som en labyrint.

Grotten strekker seg over 347 kilometer, og ble oppdaget da det ble klart at de to grottene Sac Actun og Dos Ojos henger sammen, skriver The Guardian.

Lengden tilsvarer en kjøretur lengre enn den mellom Oslo og Kristiansand.

Viktige funn

Dykkernes oppdagelse kan også gi nye svar på hvordan Mayasivilisasjonens kulturelle utvikling fant sted. Ifølge prosjektleder Guillermo de Anda er det oppdaget mer enn hundre areologiske funn, deriblant rester av utdødde planter, skjeletter av mennesker, keramikk og maya-graver inne i grotten.

De Anda mener funnene nå vil kunne gi nye historiske svar, og mener grotten kan kalles verdens viktigste arkeologiske sted under vann.

- Dette gjør det mulig for oss å bedre forstå hvordan de tidlige gruppene av bosetting smeltet sammen, sier han til Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer