Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkere oppdaget verdens lengste undervannsgrotte

Den nesten 350 kilometer lange grotten kan gi nye svar på historiske spørsmål.

REKORDLANGT: En av dykkerne i Mexico måler lengden av Sac Aktun-grotten. Nå viser det seg at den er en del av verdens største undervannsgrotte. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe dykkere fra National Institute of Anthropology and History (INAH) har avdekket det som skal være verdens lengste undervannsgrotte øst i Mexico. Den endelige oppdagelsen ble gjort etter ti måneder med intensiv kartlegging av det som av oppdagerne beskrives som en labyrint.

Grotten strekker seg over 347 kilometer, og ble oppdaget da det ble klart at de to grottene Sac Actun og Dos Ojos henger sammen, skriver The Guardian.

Lengden tilsvarer en kjøretur lengre enn den mellom Oslo og Kristiansand.

Viktige funn

Dykkernes oppdagelse kan også gi nye svar på hvordan Mayasivilisasjonens kulturelle utvikling fant sted. Ifølge prosjektleder Guillermo de Anda er det oppdaget mer enn hundre areologiske funn, deriblant rester av utdødde planter, skjeletter av mennesker, keramikk og maya-graver inne i grotten.

VERDENS LENGSTE: Grotten strekker seg over 347 kilometer. Foto: Reuters
VERDENS LENGSTE: Grotten strekker seg over 347 kilometer. Foto: Reuters Vis mer

De Anda mener funnene nå vil kunne gi nye historiske svar, og mener grotten kan kalles verdens viktigste arkeologiske sted under vann.

- Dette gjør det mulig for oss å bedre forstå hvordan de tidlige gruppene av bosetting smeltet sammen, sier han til Reuters.

Undervannsgrotten skal ikke være en av de dypeste i verden, men strekker seg ned til 100 meter enkelte steder. På det smaleste er det imidlertid trangt for dykkerne, med bare to meters åpning.

Årevis med arbeid

Den tyske oppdageren Robert Schmittner har ledet dykkerne underveis i arbeidet. Han sier gruppens innsats er et resultat av årevis med hardt arbeid og lidenskap.

PÅ ØSTKYSTEN: Grotten ligger like ved Tulum i Mexico. Kart: Google
PÅ ØSTKYSTEN: Grotten ligger like ved Tulum i Mexico. Kart: Google Vis mer

- Jeg har ikke hvilt siden jeg oppdaget at de to grottene kunne henge sammen. Og det er 14 år siden, sier Schmittner.

Men gruppas oppdagelsesferd stopper ikke nødvendigvis med funnet av verdens største undervannsgrotte. For ifølge forskerne er det tegn som tyder på at Sac Actun-grotten kan være knyttet sammen med ytterligere tre nærliggende undervannssystemer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!