Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dykkere skal ha funnet vraket av et 500 år gammelt mysterium

Med saltmat, søtmat, penger og gull. Nesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forskere hevder at de har funnet rester etter en av Vasco da Gamas flåter, Esmeralda.

På havbunnen utenfor kysten av Oman i Arabiahavet har dykkere blant annet funnet rester av sjeldne mynter og klokker som kan dateres helt tilbake til 1500-tallet.

Dykkerne har funnet over 2800 gjenstander.

- Det er helt utrolig at disse tingene har overlevd, sier en av dykkerne i videoen øverst i saken.

Esmeralda vil være det eldste skipet som har blitt funnet fra denne epoken, ifølge studien som nylig er publisert i International Journal og Nautical Archaeology.

Vrakrestene ble allerede oppdaget i 1998, men det er først de tre siste årene at forskerne har funnet ut at det kan dreie seg om det kjente skipet.

Handelsflåte Den portugisiske oppdageren Vasco da Gama hadde kommandoen over handelsflåtene som dro fra Portugal til India.

SYMBOL: Øverst er det et symbol for en portugisisk krone. Nederst er et emblem som skal forestille verden. Foto: National Geographic
SYMBOL: Øverst er det et symbol for en portugisisk krone. Nederst er et emblem som skal forestille verden. Foto: National Geographic Vis mer

Hans andre overfart, bestående av 20 krigsskip, ga ham legendestatus i hjemlandet. Nå mener forskere at det er nettopp ett av disse skipene som ligger på havets bunn.

- Å finne dette er som en Hollywood-historie, sier dykker David Mearns i videoen.

Gullepoke Perioden mellom 1500- og 1700-tallet blir ofte omtalt som oppdagelsesferdens gullepoke. Christoffer Columbus var den første som prøvde å finne en vestlig rute til India, men bommet litt, og traff Amerika i stedet.

Kaptein-major for den fjerde portugisiske India-ekspidisjonen, Vasco da Gama derimot, lyktes i å etablere veien til India i 1502.

Funnene på havbunnen kan dateres helt bak til den tiden, ifølge studien.

Hele Norges coronakart