DØD SILD: Dykkere i Drøbak har observert og hentet opp flere døde sild og andre typer fiskearter utenfor Gylte. Foto: Privat
DØD SILD: Dykkere i Drøbak har observert og hentet opp flere døde sild og andre typer fiskearter utenfor Gylte. Foto: PrivatVis mer

Dykkere slår avfallsalarm etter råttent fiskefunn: - Innvollene hadde begynt å tyte fra munnen

Fant død sild utenfor Drøbak i formiddag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fritidsdykkere fra Drøbak fant noe de vanligvis ikke ser da de var ute og dykket ved Gylte i Drøbaksundet i dag.

Da dykkerne var fem meter under vann så de flere døde fisk som passerte med strømmen og fisk som slet med å puste.

Råtten fisk

- Fisken er nærmest forråtnet. På noen av dem ser jeg at innvollene hadde begynt å tyte ut fra munnen, og dette gjelder mange fisk, sier Rune Paulsen.

Paulsen driver et dykkerfirma i Gylte i Drøbak og det var hans dykkere som fant fisken. Dagbladet har vært i kontakt med noen av dykkerne, og ønsker at Paulsen skal uttale seg.

Dykkerne har hentet opp rundt 12 sild og de ligger nå i en bøtte som Paulsen forteller lukter råttent.

DØD SILD: Her svømmer en dykker. På overflata ligger over åtte døde fisk. Foto: Rune Paulsen
DØD SILD: Her svømmer en dykker. På overflata ligger over åtte døde fisk. Foto: Rune Paulsen Vis mer

Også andre fiskearter er observert døde.

- Vi tenkte først at det var agn-sild, men en dykker observerte en berggylte (en fiskeart) som han bare tok med hendene fordi den var nesten død. Han svømte opp med fisken fra ni meter til en øvelsesplattform uten at den svømte vekk. Da skjønte vi at det var noe galt, fortetter Paulsen.

Han legger til at fiskene på Gylte er såpass tamme at de spiser av hånden når dykkere mater dem med blåskjell og lignende. Men de svømmer vekk hvis man prøver å ta på dem

- Berggylten som ble holdt i hånden ble tatt med opp til 5 meter. Da noen dykkere prøvde å finne den var den nok tatt av strømmen, sier Paulsen.

Ligger død på overflata

Rune Paulsen forteller at han selv har observert flere døde fisk på overflata i vannet. Også naboer i nærheten av Gylte har sett døde fisk på overflata.

FISK: Dette fant Rune Paulsen og andre dykkere i Drøbaksundet tidligere i dag. Foto: Rune Paulsen
FISK: Dette fant Rune Paulsen og andre dykkere i Drøbaksundet tidligere i dag. Foto: Rune Paulsen Vis mer

Mange av dykkerne som oppdaget de døde fiskene var fra De Glade Froskers Dykkeklubb. De har nå Dykkerne tatt vannprøver fra overflata og prøver fra fem meter under vann, i tillegg til mange fisker de har hentet døde liggende på overflata.

Paulsen har nå levert vannprøver til Kystverket.

Selv tror han at det må være forgiftning i havet som har forårsaket den døde fisken.

- Strømmen har gått nordover i dag og det samme har fisken. Jeg er redd for at det er forgiftning i havet sør for Gylte, der noen kan ha dumpet giftig avfall i fjorden som har ført til at fisken har dødd, sier Rune Paulsen.

Per Odd Kristian Krystad, vakthavende i Kystverket, forteller at han ikke kjenner til saken.

- Vi har ikke fått melding om noen akutt forurensning i det området, så akutt kan det ikke være. Det tar et par dager før en vannprøve er klar, så det er uklart hva det kan være, sier Krystad til Dagbladet.

SILD: Fire sild ligger livløse på vannoverflata utenfor Gylte i Drøbak. Foto: Rune Paulsen. 
SILD: Fire sild ligger livløse på vannoverflata utenfor Gylte i Drøbak. Foto: Rune Paulsen.  Vis mer